La felicitat existeix?

L'economista Josep M. Coll i l'enginyer Xavier Ferràs reflexionen sobre les oportunitats que dóna la tecnologia per construir un futur ideal lliure de pobresa i desigualtat

La felicitat és tan dispar com persones per viure-la | Acistock La felicitat és tan dispar com persones per viure-la | Acistock

Què tenen en comú Matrix, En busca de la felicitat i La vida és bella? A part de ser tres pel·lícules d'èxit de la filmografia més recent, les tres comparteixen protagonistes carismàtics. "Els tres són líders visionaris que aconsegueixen el seu propòsit lluitant contra un sistema advers que els ha posat contra les cordes (...) Tots som líders i entre tots podem crear les condicions perquè aquest nou paradigma sigui una realitat", afirmen Josep M. Coll i Xavier Ferràs a la introducció del llibre La economía de la felicidad (Plataforma actual, 2017), presentat aquest dijous a Barcelona.

- Participa en el SORTEIG d'aquest llibre al final de l'article -

Estructurat en tres parts ("El món postcapitalista," "En quin món volem viure" i "Què podem fer per construir un món millor?"), els autors examinen els reptes als quals s'enfronta la humanitat per aprofitar les oportunitats que dóna la tecnologia per acabar amb la pobresa, la desigualtat i el treball precari. Entre les idees que desenvolupen, la creació d'una Renda Bàsica Universal (RBU) que consideren condició necessària però no suficient. "Podem evolucionar cap a un escenari d'abundància, un món d'utopia on hi hagi de tot per a tots, sobre la base de la potència sense igual del canvi tecnològic, i podem descendir per un pendent perillós d'extremismes, populismes i desigualtat". És aquest el plantejament inicial que presenta el llibre quan desenvolupa la idea de fixar una renda mínima que garanteixi als ciutadans uns ingressos mínims només pel fet de ser-ho.

Xifren que a Catalunya la instauració d'una mesura que atorgués 10.000 euros de Renda Bàsica Universal tindria un cost de 75.000 milions d'euros, que és tres vegades el pressupost actual de l'Administració catalana. "L'escenari és esperançador, el concepte és atractiu i, en el llarg termini, creiem fermament que serà tècnicament factible", asseguren els autors en el capítol titulat Renda Bàsica Universal, money for nothing.

No podràs jubilar-te 

Altre dels temes que tracten Coll i Ferràs al seu nou volum és la necessitat d'apostar per les economies de coneixement, ja que la realitat és que "no podràs jubilar-te. Això ho entens?", assenyalen els autors reproduint una conversa amb una col·lega. Tot perquè evolucionem "cap a una economia low cost que si genera ocupació, només ho fa sobre la base de salaris precaritzats".

Els autors consideren que la Renda Bàsica Universal serà tècnicament possible en el llarg termini 

Tanmateix, posen l'exemple del fracàs de Silicon Valley, on conviuen indigents, autònoms empobrits i desemparats exclosos socialment. "La crisi ha acabat de destruir l'estructura social de Califòrnia i del conjunt dels Estats Units", apunten, i la clau està, segons destaquen, en la redistribució.

Aquests i altres són els temes de plena actualitat que analitzen, amb un llenguatge clar i directe, ambdós autors. El seu objectiu és fer-nos entendre que el futur que ja està tocant a la porta pot ser millor del que pensem sempre que utilitzem les eines que tenim d'una altra manera, però en aquest canvi col·lectiu està la clau i l'esforç.

Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa. 

Més informació
Treballar i ser pobre
La política de la felicitat
"Sense mesurar la felicitat és impossible saber si l'empresa realment ajuda els empleats"
Avui et destaquem
El més llegit