Filtrada la major llista d'evasors en paradisos fiscals

Entre els documents de la investigació destaquen noms com Leo Messi o Pedro Almodóvar

Aquest diumenge al vespre han sortit a la llum els Papers de Panamà. Es tracta de la filtració més gran d'empreses en paradisos fiscals. Una investigació que ha estat possible gràcies al Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i al diari alemany Süddeutsche Zeitung que afecta una setantena de caps o excaps d'estat, personalitats i esportistes.

Un equip de més de 370 periodistes d'un centenar de mitjans de comunicació de 76 països ha treballat durant un any per analitzar-los. En total, han sortit a la llum 11 milions de documents del bufet panameny de Mossack Fonseca, un dels cinc primers del món en la creació de societats offshore. Pilar de Borbó, el jugador Leo Messi, el director de cinema Pedro Almodóvar, l'entorn del president rus Vladimir Putin i del president argentí Mauricio Macri, són algunes de les persones que haurien amagat diners a Panamà, segons aquesta filtració. A l'Estat, les exclusives dels Papers de Panamà es publicaran a El Confidencial i La Sexta després d'un treball periodístic conjunt iniciat al juliol del 2015.

Segons aquests dos mitjans, a la llista d'aquests Papers de Panamà hi ha el jugador del Barça Leo Messi, que hauria iniciat les gestions per formar una xarxa empresarial per evadir impostos l'endemà que es conegués que se l'investigava per l'evasió de 4 milions d'euros. El bufet d'advocats de l'Uruguai Abreu & Ferres hauria fet aquesta gestió juntament amb el bufet panameny Mossack Fonseca. Tot i que el nom dels Messi no apareix entre els administradors, aquesta investigació afirma que ell i el seu pare serien els veritables propietaris.

Implicació 'reial'
Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, no hauria aclarit a El Confidencial si va declarar a l'Estat Espanyol els beneficis d'una societat que tenia a Panamà i que va dirigir des del 1974 fins cinc dies després de la proclamació de Felip VI com a Rei d'Espanya.

En aquesta mateixa llista també s'hi inclou el cineasta Pedro Almodóvar, que hauria gestionat, durant tres anys, una societat registrada en un paradís fiscal.

Els Papers de Panamà podria ser una de les majors revelacions de les dades secretes de la Història i podria provocar una onada d'escandols majúsculs a nivell mundial. Són més d'11 milions i mig de documents interns del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, considerat com un dels més importants registradors mundials de societats deslocalitzades.

Els documents expliquen com l'empresa hauria ajudat als més rics a blanquejar els seus diners. L'enorme filtració de documents va ser obtinguda pel diari alemany Süddeutsche Zeitung. El rotatiu els ha compartit amb un consorci de periodistes internacionals, on hi ha representats de més d'un centenar de mitjans de comunicació d'una setantena de països que han treballat durant un any analitzant els documents.

A la llista de personalitats internacionals que haurien amagat els seus diners hi ha dictadors, magnats, membres de la reialesa i esportistes famosos. Entre ells hi ha dictadors enderrocats com Moammar al-Gaddafi i Hosni Mubarak, d'Egipte; l'actual dictador de Síria, Bashar al-Assad; el primer ministre d'Islàndia, i la Federació Internacional de Futbol (FIFA).
Avui et destaquem
El més llegit