Fira no va vulnerar el dret a vaga dels 'riggers', segons el jutge

Una sentència desestima la demanda dels muntadors d'escenaris, que acusen la Fira de contractar altres empreses durant l'aturada

Una concentració de 'riggers' pel cas de Fira de Barcelona | ACN Una concentració de 'riggers' pel cas de Fira de Barcelona | ACN

El jutge Santiago Vidal ha desestimat la demanda dels riggers contra Fira de Barcelona on acusaven l'ens de vulnerar el dret a vaga dels treballadors durant una vaga abans de la celebració del Sónar, segons ha informat el Sindicat de Riggers a través de Twitter. "La sentència és inversemblant", asseguren els treballadors, que van convocar una aturada poc abans de l'inici del festival per exigir que se'ls tingués en compte en el procés de licitació per al muntatge aeri a Fira de Barcelona.

Els riggers acusaven la Fira de vulnerar el dret a vaga en contractar altres empreses per fer el servei de muntatge del festival. Segons el jutge, però, el dret a vaga no es va vulnerar. La sentència es pot recórrer, i el Sindicat de Riggers ja ha advertit que ho farà, perquè considera que és "incoherent" i "relata coses que no van passar".

p>Fonts dels riggers han afirmat sentir-se "bocabadats" i han desmentit ser "uns tercers" tal com, asseguren, s'indica a la sentència. Al contrari, expliquen que quan es munta un esdeveniment d'aquest tipus són "els responsables de tot", entre d'altres coses de la seguretat al capdamunt dels muntatges aeris, i acusen Vidal de no haver "entès res".

 

Més info: Fira retira el concurs de licitació de 'rigging' per atraure més empreses

També asseguren que són els "muntadors oficials" de tots els esdeveniments que s'organitzen a Fira de Barcelona "siguin de tercers o de la mateixa fira". Al text, el jutge considera un fet provat que davant l'anunci de vaga dels treballadors, i de l'advertiment de l'empresa dels riggers que no podria complir amb el contracte, Fira de Barcelona va encarregar els treballs a dues societats especialistes en instal·lació de punts d'ancoratge i estructures de seguretat.

Es dissol l'empresa

Després de la celebració del Sónar, Fira de Barcelona va cancel·lar el contracte amb aquella empresa "atès l'incompliment (...) fruit de la vaga". La firma dels riggers va presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per extingir tots els contractes de treball i va dissoldre l'empresa.

Pel que fa als raonaments jurídics, Vidal esmenta que la jurisprudència del Tribunal Constitucional estableix que l'exercici del dret a vaga s'ha de projectar sobre l'activitat productiva de l'empresa per a la qual treballen els afectats, "sense perjudici que l'aturada de la prestació de serveis pugui afectar terceres empreses". Però de la mateixa manera, indica que "no hi ha cap norma de rang constitucional o ordinari que permeti reclamar a aquestes altres empreses afectades que adoptin una decisió concreta en la línia favorable a l'èxit dels vaguistes".

A més, indica que "gaudeixen, com és lògic, d'autonomia per buscar solucions a la manca del servei contractat, solucions naturalment de caràcter temporal en coincidència amb la duració prevista de l'aturada dels obrers". Per tant, considera que "actuar així tot encarregant a dues empreses especialitzades en el mateix servei que la UTE Rigging (...) era i és plenament legítim".

Més informació
Els ‘riggers’ demanen a Fira que aturi la licitació per "salvar" el Sónar
Els 'riggers' de Fira faran vaga pel Sónar
Avui et destaquem
El més llegit