L'FMI rebaixa el creixement del PIB espanyol

L'informe 'Perspectives Econòmiques Globals' alerta d'una desacceleració de l'economia mundial i retalla una dècima la previsió per a l'Estat, fins el 2,7%

L'euro compleix vint anys L'euro compleix vint anys

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat en dues dècimes la seva previsió de creixement de la zona euro per al 2018 fins a "un decebedor 2% per la ralentització de les exportacions i la perllongada incertesa entorn el Brexit", però manté la previsió per al 2019 a l'1,9%. Tanmateix, però, i a diferència del Banc d'Espanya, només rebaixa la previsió de creixement per a l'Estat una dècima, fins al 2,7%.

Més info: El Banc d'Espanya revisa a la baixa el PIB per la deterioració del comerç exterior

Segons l'informe Perspectives Econòmiques Globals presentat durant el tret de sortida de l'Assemblea Anual de l'FMI i el Banc Mundial, que se celebra a Bali (Indonèsia), "entre les economies avançades, el creixement ha estrat decebedor a la zona euro i al Regne Unit". El document sustenta que "el menor creixement de les exportacions després d'un fort augment a l'últim trimestre del 2017 ha contribuït notablement a la ralentització de la zona euro".

Així doncs, l'FMI i el Banc Mundial consideren, però, que Espanya continuarà al capdavant de les grans economies de l'euro amb un creixement previst del 2,7% el 2018 i del 2,2% el 2019. Ara bé, sí que rebaixen les perspectives per a Alemanya fins a l'1,9%, xifra que suposa una reducció de tres i dues dècimes respectivament; però també retalla les de França fins a l'1,6%, que són dues i una dècima menys del que preveien al juliol. Itàlia, de la seva banda, mantindrà la seva baixa taxa de creixement amb una estimació de l'1,2% per aquest any i de l'1% el vinent.

El preu de l'energia

L'informe subratlla que "els alts preus de l'energia han ajudat a frenar la demanda" en els importadors d'aquests productes -sobretot, pel preu del petroli-, mentre que altres països "també s'han vist afectats per la incertesa política" respecte el Brexit. Per tot plegat, l'FMI avisa que el creixement de la zona euro continuarà frenant-se fins el potencial de l'1,4% anual a causa de l'envelliment de la població, però també perquè el creixement de la productivitat es modera.

Pel que fa al creixement global, el Fons rebaixa la seva previsió de creixement al 3,7% tant pel 2018 així com pel 2019 -dues dècimes menys que el que preveien al juliol-, per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que veuen reduides les seves perspectives per l'any vinent.

Precisament per això, tot i que els EUA creixeran un 2,9% aquest any com ja preveien al juliol, el 2019 ho farà un 2,5%, dues dècimes per sota del que s'esperava. Àsia, de la seva banda, mantindrà el creixement del 6,6% el 2018 com estava previst, però es desaccelerarà fins el 6,2% l'any vinent, també dues dècimes menys del que l'FMI va anticipar fa tres mesos.

Més informació
L'FMI accepta que va exagerar l'impacte català a l'economia espanyola
L’FMI insta Espanya a reduir el pes de les pensions
Avui et destaquem
El més llegit