Foment promet 1.264 milions d'euros per un pla immobiliari al Prat

El ministre de la Serna vol construir 328 hectàrees al voltant de l'Aeroport de Barcelona

De la Serna durant la presentació del pla del Prat De la Serna durant la presentació del pla del Prat

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha presentat aquest dimecres un macropla immobiliari per transformar el domini de l'aeroport de Barcelona-El Prat en una zona dedicada a la logística, els serveis d'aeronàutica i oficines per a empreses de l'economia digital. Durant la presentació aquest dimecres al matí del Màster Pla Immobiliari de l'Aeroport de Barcelona-El Prat a la Llotja de Mar, De la Serna ha qualificat l'operació de "volum gegantesc": de les 1.553 hectàrees que ocupa el domini de l'aeroport, 543 estan lliures i disponibles. D'aquestes, 328 hectàrees es dedicaran al desenvolupament immobiliari i 215 hectàrees es destinaran a la conservació i creació d'espais naturals associats al Delta del Llobregat.

De la Serna ha explicat que el pla immobiliari s'executarà durant els propers vint anys i es preveu que la inversió público-privada total arribi als 1.264 milions d'euros. El ministre ha detallat que "el major pes de la inversió recaurà en el sector privat" i provindrà de les empreses que s'instal·lin en el complex. Després de la tramitacions administratives que s'iniciaran en els propers mesos, De la Serna ha previst que a finals de 2019 es podria iniciar la construcció de les primeres zones del complex urbanístic. "Hi ha demanda de les empreses d'espais així", ha afegit el ministre de Foment.

El pla constarà de tres fases. Durant la primera fase, que durarà cinc anys, es destinaran 386 milions d'euros en la construcció de 725.000 metres quadrats. La fase dos tindrà un període d'execució de deu anys i preveu invertir 780 milions d'euros en completar l'edificació 1,2 milions de metres quadrats (en xifres acumulades amb la fase anterior). Durant la fase final, en el termini citat de vint anys, s'invertiran 1.246 milions d'euros en aixecar 1,8 milions de metres quadrats d'edificació.

De la Serna ha apuntat que és el primer pla immobiliari que es desenvolupa per a un aeroport a Espanya. El ministre ha indicat que el Prat es tracta d'una instal·lació especial per trobar-se en mig d'un espai natural com el Delta del Llobregat, però inserit en una gran conurbació com la de Barcelona. De la Serna ha remarcat que el pla es basarà sobre els pilars de la sostenibilitat, el desenvolupament econòmic, la innovació i la captació d'inversió en R+D.

El pla de Foment tindrà un desenvolupament immobiliari "equivalent a 470 camps de futbol", segons el ministre, i representa "aproximadament 1,5 cops l'operació Chamartín, que avui en dia és la més important d'Europa". Tanmateix, el ministra afirma que "no es vol fer un desenvolupament massiu, perquè es destinen zones verdes a l'interior de la zona edificada i es dediquen 215 hectàrees per a la conservació d'espais naturals associats al Delta del Llobregat".

El pla d'usos determina quatre àrees de desenvolupament: un parc logístic, un espai dedicat a activitats de càrrega de l'aeroport i comerç electrònic, una zona preparada per acollir activitats relatives a la indústria 4.0 i a l'aeronàutica, i una zona d'oficines i de viver d'empreses. Igualment, es desenvoluparà l'anomenada AirCity com a espai comercial a les zones adjacents a les terminals 1 i 2.

Més informació
Areas gestionarà 15 nous establiments al Prat
Vueling recela de la 'quarta pista' del Prat a Girona
El Prat creix un 9,1% al gener i supera els 3 milions de passatgers
Avui et destaquem
El més llegit