Foment porta als tribunals l'OPA sobre Abertis

El ministre encarrega a l'Advocacia de l'Estat que determini si el Govern central ha d'autoritzar el traspàs de les autopistes

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna El ministre de Foment, Íñigo de la Serna

El Ministeri de Foment ha encarregat a l'Advocacia de l'Estat que determini si el Govern central ha d'autoritzar el traspàs de les autopistes de Abertis en el marc de l'OPA que ha llançat Atlantia, o si l'operació no requereix el vistiplau de l'Executiu, tal com sosté la companyia italiana.

Així ho ha indicat el titular del Departament, Íñigo de la Serna, que ha afirmat que "els advocats de l'Estat estan ja analitzant si el canvi de forma indirecta en les societats concessionàries d'autopistes requereix autorització".

"En tot cas, serà el Govern d'Espanya, i no Atlantia, qui determini si és precisa o no l'autorització", ha afegit el ministre, que assegura que cap representant o dirigent de la firma italiana s'ha posat en contacte amb el Govern espanyol des que es va llançar l'OPA.

De la seva banda, Atlantia assenyala en el fullet de l'opa llançada sobre Abertis, que ha aprovat aquest dilluns la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que no necessita l'autorització del Govern espanyol, perquè les societats concessionàries de les autopistes de peatge no canviarien amb l'opa i només ho faria la matriu, Abertis. Segons el titular de Foment, els advocats de l'Estat analitzen ara si aquest eventual canvi indirecte de propietari de les societats concessionàries exigeix autorització administrativa.

De la Serna ha dit que, des del punt de vista del ministeri, que el possible canvi sigui indirecte no implica que no sigui necessària l'autorització. El ministre ha assenyalat que, en el cas de demanar autorització, l'Advocacia de l'Estat també haurà de determinar quan s'exigirà: ara o més endavant, abans que es faci efectiu el canvi accionarial. Segons De la Serna, la decisió de l'Advocacia de l'Estat trigarà "uns dies".

El titular de Foment ha donat a entendre que el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital és "més favorable encara" al fet que s'exigeixi autorització. De la Serna ha indicat que, si s'opta per demanar una autorització administrativa, l'exigència s'aplicaria també a una eventual OPA competidora d'ACS.

A la pregunta de si l'eventual venda d'Hispasat a Red Eléctrica facilitaria la compra de Abertis per Atlantia, el ministre ha recalcat que "són dues qüestions completament diferents". Ocorri el que ocorri amb Hispasat, ha dit, cal analitzar l'eventual canvi de propietat en les societats concessionàries de les autopistes. De la Serna ha explicat que la carta remesa a la CNMV només comunicava al regulador borsari que ningú s'havia posat en contacte amb el ministeri per informar-lo de l'operació o sol·licitar autorització.

Més informació
Red Eléctrica vol comprar Hispasat
Abertis es muda al Paseo de la Castellana
La CNMV autoritza l'OPA d'Atlantia sobre Abertis
Avui et destaquem
El més llegit