L'injecció de diners va destinada a pimes, autònoms i empreses atacats per la covid | ACN
L'injecció de diners va destinada a pimes, autònoms i empreses atacats per la covid | ACN

El fons estatal destina 993 milions d'euros en ajudes directes a Catalunya

L'import que transferirà el Govern espanyol a la Generalitat és el tercer més elevat per darrere de Canàries i Andalusia

Catalunya rebrà 993 milions d'euros del fons estatal d'ajudes directes per a empreses, pimes i autònoms. El Ministeri d'Hisenda ha informat aquest divendres de la distribució entre autonomies dels 7.000 milions d'euros del paquet d'ajudes per al teixit empresarial. D'aquests, 2.000 milions d'euros són a repartir només entre les Illes Balears i les Canàries. Dels 5.000 milions d'euros restants, a repartir entre les altres comunitats, el Govern espanyol n'ha assignat 993 a Catalunya. D'aquest compartiment de 5.000 milions d'euros, Catalunya és la segona autonomia amb l'import més elevat només per darrere d'Andalusia, que ha rebut 1.109 milions d'euros.

Els 7.000 milions d'euros d'ajudes directes -2.000 per a les Balears i Canàries i 5.000 per a la resta- formen part del paquet d'ajudes d'11.000 milions d'euros aprovat per decret pel Govern espanyol, que es va convalidar dijous al Congrés. Les empreses i autònoms podran rebre entre 4.000 i 200.000 euros. Els treballadors per compte propi que tributin per mòduls podran rebre un màxim de 3.000 euros.

Els criteris de repartiment utilitzats per repartir els 5.000 milions són els mateixos amb què es va assignar el fons React EU, actualitzats a la data de publicació del decret del fons. Dues terceres parts s'han distribuït segons el pes relatiu de l'indicador de renda de cada autonomia, que mesura la caiguda del PIB el 2020 moderat en funció de la prosperitat relativa de cadascuna. Dues novenes parts de l'import es distribueixen segons l'indicador de desocupació i una novena part segons l'indicador de desocupació juvenil (16-25 anys).

Podran accedir a les ajudes directes del fons les companyies que hagin tingut una caiguda d'ingressos d'almenys el 30% amb relació a 2019 i serviran per cobrir fins al 40% de la caiguda addicional d'ingressos de micropimes i autònoms (amb fins a 10 treballadors) i del 20% per a la resta d'empreses. Les ajudes seran gestionades per les autonomies, que rebran una transferència de l'import que els correspon segons els criteris de repartiment fixats per l'Estat, seran no reemborsables i serviran per cobrir la caiguda d'ingressos, cobrir despeses fixes i pagar proveïdors o deutes que s'hagin contret entre març de 2020 i maig de 2021.

Més informació
Nova línia d'ajuts, ara de 5 milions d'euros per activitats firals
Nou pla d'ajuts directes als col·lectius més afectats per la Covid-19
Avui et destaquem
El més llegit