Formularis jurídics de qualitat, actualitzats i en català

L’àmbit empresarial de Catalunya disposa d’un nou portal de referència per a la redacció jurídica: Compendium.cat

Compendium.cat | Cedida Compendium.cat | Cedida

El portal Compendium.cat reuneix i interrelaciona formularis jurídics i recursos lingüístics, tots ells indispensables per excel·lir en la redacció jurídica en llengua catalana. L’empresari català hi trobarà prop de 300 formularis jurídics de diferents branques del dret, gratuïts i actualitzats d’acord amb el dret vigent, i més de 700 recursos lingüístics, entre els quals hi ha apunts sobre terminologia jurídica, diccionaris de dret i manuals de redacció.

Els recursos jurídics més rellevants per a l’àmbit empresarial són formularis de dret societari, laboral i concursal (actualitzats segons l’última reforma), així com formularis per a la tramitació de procediments arbitrals i clàusules per a la mediació mercantil.

Pel que fa als recursos lingüístics, a tall d’exemple, destaquem el Diccionari de negociació col·lectiva, models de documents per a la gestió interna de l’empresa i apunts lingüístics sobre la terminologia del dret concursal. Tots els recursos lingüístics estan classificats des de diferents perspectives amb vista a facilitar l’accés a la informació. Així, un usuari no expert en lingüística localitza fàcilment la informació que necessita per redactar escrits processals, indicar un termini o fer remissions a articles o lleis, i també troba agrupats en un sol apartat tots els continguts sobre terminologia laboral i empresarial que han publicat diversos organismes.

Conté formularis jurídics en matèria laboral, arbitral, societària, i concursal, útils per a l’empresari català

Els objectius que persegueix el portal són fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic a l’àmbit del dret i l’empresa, i els vol assolir posant a disposició pública tot tipus de recursos útils per a l’empresari a l’hora de donar bona imatge professional, garantir la disponiblitat lingüística vers el consumidor i vetllar pels drets lingüístics dels treballadors i treballadores.

El portal ha rebut més de 16.000 visites en el seu primer any d’obertura i ara es troba en el seu segon any de desenvolupament. Durant el 2023 i 2024 té previst incorporar clàusules per a convenis col·lectius relatives als drets digitals, la mobilitat geogràfica i el teletreball, entre d’altres, i més formularis notarials i processals.

Compendium.cat, un portal col·lectiu i de transferència del coneixement

Compendium.cat és un projecte de transferència del coneixement que va néixer a la Universitat Pompeu Fabra i està impulsat pel Consell de l’Advocacia Catalana a través de la seva Comissió de Llengua. Rep el suport de la Generalitat de Catalunya i altres entitats que operen en l’àmbit del dret de Catalunya, Andorra, Illes Balears, País Valencià i també de la Catalunya del Nord. De l’àmbit empresarial i sindical, cal fer menció de la Cambra de Comerç de Barcelona, a través del Consolat de Mar, el Tribunal Arbitral de Catalunya i la UGT de Catalunya.

Avui et destaquem
El més llegit