Barcelona, bressol de la gastronomia mundial (amb segell català)

El Fòrum Gastronòmic 2019 duplica l'espai expositiu gràcies a l'aliança amb Fira de Barcelona i acollirà més de 300 empreses i 45 xefs reconeguts

El Fòrum Gastronòmic 2019 posa el focus en el territori, la innovació i la sostenibilitat | Fòrum Gastronòmic El Fòrum Gastronòmic 2019 posa el focus en el territori, la innovació i la sostenibilitat | Fòrum Gastronòmic

"La unió fa la força". L'aliança entre el Fòrum Gastronòmic i Fira de Barcelona carrega de moltíssimes novetats l'edició d'aquest 2019 batejada com a Repensar la gastronomia, però, sobretot, d'una "dimensió important" de la fira, que duplica l'espai expositiu i el nombre d'empreses que hi participaran. Amb l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm plena a vessar, els responsables del Fòrum presenten els trets diferencials que marcaran aquesta 20a edició, que té per objectiu mantenir la seva essència, però aportar molt més valor afegit. Una "aliança estratègica" en paraules del director general d'Alimentaria Exhibitions, J. Antoni Valls, que aporta el "creixement necessari" que necessitava la fira, al mateix temps que impulsa, encara més, "la proposta de valor diferent a la resta d'esdeveniments d'aquest estil que se celebren a tot l'Estat".

Prop de 300 empreses seran presents en aquesta edició, que recollirà més de 100 activitats en els 10.000 metres quadrats del palau 8 del recinte Montjuïc entre el 18 i el 20 de novembre. Una de les grans novetats d'aquest any serà l'Espai Catalunya, que albergarà unes 75 empreses productores catalanes que presentaran els seus productes de proximitat. Així ho ha explicat el codirector del Fòrum Gastronòmic, Josep Alcaraz, que ha posat especial èmfasi en el fet que es barregin grans companyies de renom amb aquest teixit empresarial tan català com ho és el de les micro, petites i mitjanes empreses. A més, també hi haurà una zona de vins amb estand propi, una altra de pastisseria i, finalment, una dedicada a l'alimentació Halal. 

A banda d'això, el Fòrum reunirà 30 estrelles Michelin de la mà de 45 cuiners reconeguts: uns com Carme RuscalledaPaco Pérez o Jordi Cruz amb segell català i d'altres xefs internacionals com Niko Romito, Kobe Desramaults o Dominique Dutour, que incidiran en l'art i l'activisme culinari. Un Fòrum que "és especial pels escenaris, perquè, malgrat el seu volum, és un congrés en què val molt la pena participar, per la calidesa, és un congrés de persones, entranyable...", com diu el xef Artur Martínez, present a la presentació i que ha delectat els assistents amb tres plats del seu menú del restaurant Aürt. "A mi em toca presentar la part romàntica del Fòrum", confessa.

El salmorejo amb gambes vermelles d'Artur Martínez

El salmorejo amb gambes vermelles d'Artur Martínez

Una part romàntica acompanyada d'una degustació de presa ibèrica, de salmorejo amb gamba vermella i una royal de ceba per postres, tres plats que casaven perfectament amb qualsevol de les propostes que oferia Estrella Damm.

La marca de Catalunya

Martínez ha destacat especialment l'essència del Fòrum, que va creure en ell des del principi. "Sempre han molt pel talent jove, han donat suport a la gastronomia del territori i a la sostenibilitat", relata, al mateix temps que els agraeix que, el 2006, li oferissin la possibilitat de participar en un taller de cuina i això li donés un impuls cap a les estrelles. 

Les dones també tindran un paper especial i, de fet, l'activitat que donarà el tret de sortida al Fòrum Gastronòmic serà la de Mujeres en Gastronomía sota el títol El talent no té gènere i que anirà a càrrec d'Ada ParelladaLucía FreitasMaría José San Román i María José Martínez.

Valls: "Barcelona, novament, es va catapultant com una capital absolutament gastronòmica amb una indústria alimentària potent"

El saló continuarà mantenint el Forum LAB, "recull del llegat de les anteriors edicions" i que, segons el responsable gastronòmic del Fòrum, Pep Palau, té per objectiu "portar al sector eines i instruments per ajudar al negoci. Seguim amb aquesta idea però donant una volta a la innovació", assegura. Palau, que recorda que aquest va ser "el primer congrés de cuina dels que es fan a l'Estat i a Europa", posa damunt la taula que el lema Repensar la gastronomia vol reflectir aquest espai de "moments de reflexió, sentir generalitzat en el món de la gastronomia, evolució, mirar cap endavant i estar obert a les noves tendències i als valors ètics com la sostenibilitat".

I és que, com diu Valls, "Barcelona, novament, es va catapultant com una capital absolutament gastronòmica amb una indústria alimentària potent" i aquesta 20a edició així ho posarà de manifest.

Més informació
El Fòrum Gastronòmic torna a Barcelona el 2019
Els productes del territori, protagonistes al Fòrum Gastronòmic
Avui et destaquem
El més llegit