La fuga de joves cervells creix un 115%

El nombre de catalans menors de 34 anys emigrants a l'estranger augmenta en els darrers nou anys

Els joves catalans que viuen a l'estranger s'han més que duplicat des del 2009, fins als 76.658 Els joves catalans que viuen a l'estranger s'han més que duplicat des del 2009, fins als 76.658

El nombre de joves catalans emigrants a l'estranger ha augmentat en 41.108 persones entre el 2009 i el 2018, la qual cosa suposa un increment del 115% en nou anys. Són dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) recollides en un informe de la UGT de Catalunya que ha presentat aquest dijous en roda de premsa la portaveu nacional de l'Avalot-Joves, Elena Ferrero. "Ens trobem davant d'una situació que és molt preocupant", ha denunciat Ferrero, que ha demanat que es fomenti l'ocupació juvenil amb polítiques d'inversió en recerca i desenvolupament i de reconversió industrial. A banda, Ferrero ha insistit que cal derogar la reforma laboral per acabar amb la precarietat laboral i potenciar el retorn del talent que ha marxat. La ciutat d'on han marxat més joves és Barcelona però la demarcació en què ha augmentat més la fuga de cervells és Girona.

"Els joves som una inversió, no som una despesa", ha remarcat Ferrero. Mentre que a principis de 2009 hi havia 35.550 joves catalans d'entre 15 i 34 anys residents a l'estranger, a 1 de gener de 2018 n'hi havia 76.658. La UGT ho atribueix a la precarietat laboral dels més joves que tenen dificultats per trobar "una feina digne" al mercat de treball de l'estat espanyol i busquen millors oportunitats a l'estranger.

La UGT denuncia que la fuga de cervells continua creixent principalment a la demarcació de Girona i a la ciutat de Barcelona

Ferrero ha lamentat que la població menor de 34 anys està sobrequalificada, ja que el 2017 un 37,9% dels joves tenien ocupacions que requereixen una qualificació inferior a la que realment tenen. Un problema que s'agreuja més en el cas de les dones (41%) que en el dels homes (34,8%). L'informe de la UGT també recull que la meitat dels joves d'entre 16 i 29 anys tenen contractes temporals i un 28% treballa a temps parcial.

Dels contractes temporals signats durant el 2017 per joves, el 88,75% eren temporals dels quals un 41,3% tenien una durada inferior o igual a un mes. Pel que fa al sous, Ferrero ha subratllat que el salari brut mitjà d'un jove menor de 25 anys a l'estat espanyol és de 10.809 euros anuals i el dels joves d'entre 25 a 34 anys de 19.522 euros bruts anuals.

La portaveu nacional de l’Avalot Joves de la UGT de Catalunya, Elena Ferrero | ACN

La portaveu nacional de l’Avalot Joves de la UGT de Catalunya, Elena Ferrero | ACN

"Si a més tenim en compte el que darrerament estan costant els pisos, sobretot a Barcelona i a l'àrea metropolitana, els comptes no ens surten i és impossible començar a fer el nostre projecte de vida al nostre país", ha lamentat la portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT.

Al llarg del 2017 van marxar 4.775 joves de Catalunya

"S'ha frenat una mica la gent que marxa però continua sent molt preocupant la que marxa a dia d'avui", ha explicat Ferrero. Al llarg de 2017, van marxar 4.775 joves catalans a l'estranger, un 6,6% més en relació a l'any anterior. La dada continua pujant "però més lent", ha dit Ferrero, ja que el 2016 van marxar 4.900 persones, un 7,3% més que al llarg del 2015. La portaveu dels joves de la UGT ha criticat el "discurs de la recuperació" perquè els joves continuen marxant tot i la recuperació econòmica.

Barcelona, la ciutat amb més fuga de cervells

La ciutat d'on han marxat més joves els darrers nou anys és Barcelona amb diferència, amb un 61,17% del total de la demarcació. Al conjunt de municipis de la demarcació, l'augment els darrers nou anys ha estat del 117,17% i les destinacions principals destinacions d'acollida han estat l'Argentina, França i Alemanya.

Pel que fa a la demarcació amb un augment de l'èxode de joves més pronunciat, és Girona amb un creixement del 183,04%. Els destins dels gironins han estat principalment França, Alemanya i el Regne Unit. En relació a la demarcació de Tarragona, l'emigració jove ha crescut un 124,33% en relació a 2009 principalment a França, Suïssa i Alemanya. Mentre que a Lleida ha augmentat un 44,98% sobretot a destins com Andorra, l'Argentina i França. 

Avui et destaquem
El més llegit