It is increasingly difficult for young people to know what they want to do when they are older | Acistock
It is increasingly difficult for young people to know what they want to do when they are older | Acistock

El futur de les professions està per escriure

L’acceleració del ritme del canvi dificulta les previsions sobre quins seran els perfils professionals existents a pocs anys vista i redueix la capacitat de la formació per dotar de competències tècniques vàlides als treballadors

El recull de frases que Albert Einstein ha deixat per a la història només és comparable al de personatges com Churchill, Josep Pla i Paulo Coelho. De vegades és difícil seguir el rastre d’aquestes sentències i verificar-les, però una de les cites més recordades atribuïdes al científic diu que ell no pensava en el futur perquè arribava molt d’hora. Què diria Einstein si visqués en una era amb un ritme del canvi tan accelerat com l’actual? El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha reunit més de 50 empresaris per fer aquest exercici de futurologia i preveure quins seran els treballs del futur en l’acte Les noves professions en l’era digital. I les reflexions dels experts donen la raó al pare de la relativitat: millor no preocupar-se, perquè el futur és aquí.

“Els cicles d’innovació són cada cops més curts, el que provoca que les necessitats d’aprenentatge continu es disparin. Per molt que invertim en formació, mai no és suficient per cobrir amb la velocitat requerida les mancances de coneixement”, argumenta el director general d’Estratègia i Negoci de Netmind, Aleix Palau.

Els ritmes del canvi s’han accelerat i, per Palau, només hi podem donar resposta a través de dues estratègies: garantir la creació de perfils amb les competències transversals cobertes i crear xarxes actives de formació per garantir un aprenentatge tècnic continu.

“Els cicles d’innovació són cada cops més curts, el que provoca que les necessitats d’aprenentatge continu es disparin"

“Els nostres fills no saben quines competències bàsiques necessitaran per ocupar els seus futurs llocs de feina, perquè els aprenentatges adquirits hauran caducat als pocs anys d’haver sortit de la facultat. Per tant, han de garantir-se l’adquisició de competències transversals, com la comunicació, la resolució de problemes i el treball col·laboratiu”, assegura Palau.

En la creació de xarxes actives de formació, el directiu assenyala la necessitat de crear entorns col·laboratius i innovadors en el que tots els membres d’una organització juguin el doble rol d’alumnes i formadors, i relata el cas de Twitter com a exemple. “El 2013 l’empresa va veure que la tecnologia mòbil era el següent pas estratègic, però només nou dels seus 1.000 enginyers tenien coneixements sobre programació per Android. La solució va arribar per la contractació de nous perfils i la creació d’aquesta xarxa de coneixement i innovació, que els va permetre posar-se al dia i, alhora, assegurar que la següent innovació no els agafaria a contrapeu”.

Perfils futuristes

El futur no només presenta dubtes sobre quines competències seran necessàries per cobrir les necessitats de les professions del futur. L’altra gran pregunta és d’on sortiran els nous professionals. La resposta òbvia la trobem a les facultats. I és cert: universitats com la UPC ja tenen un catàleg de programes formatius per a treballs que es comencen a dibuixar, com graus en biotecnologia, màsters en drons o Internet de les coses.

Dissenyadors de roba en 3D, xefs digitals, reguladors o advocats de la criptodivisa poden ser algunes de les professions del futur

Però la universitat “només” ens dóna el 50% de la resposta. “Els professionals dels treballs del futur seran tant gent amb competències que ara són noves o que encara ni coneixem, com treballadors reciclats i empentats per organitzacions que van en una direcció futurista”, exposa el Business Manager de IthinkUPC, Ramon Martí, que descriu els perfil dels propers empleats com a “persones amb capacitat d’entendre les transicions tecnològiques, expansionistes, capaços d’optimitzar la tecnologia per fer-la útil amb la societat i amb arguments per rebatre els trolls de les innovacions”.

Martí sí que s’atreveix amb el joc de futurologia i assenyala diverses professions que podrien ser realitat en els propers anys. Per l’expert, innovacions com la impressió 3D, la banca digital o l’Internet de les coses reclamaran nous perfils. Dissenyadors de roba en 3D, xefs digitals, reguladors i advocats de la criptodivisa, estrategues dels nous sistemes de divises, auditors de lifestyle, consultors d’eficiència, arquitectes especialitzats en realitat augmentada o dissenyadors d’avatars, entre d’altres.

Capítol a banda mereixen els reptes que suposa el desenvolupament del Big Data. “En el futur necessitarem professionals capaços de gestionar grans volums de dades, però també d’eliminar-les amb tot el que suposa en termes de protecció i privacitat”, conclou Martí. 

Més informació
Les quatre E’s de la innovació
Papa, jo vull ser ‘gamer’
Tecnòloga, empresària i emprenedora: la dona del segle XXI
Avui et destaquem
El més llegit