• Economia
  • Gastronomic Forum Barcelona: compromís social i retorn als orígens

Gastronomic Forum Barcelona: compromís social i retorn als orígens

La cita gastronòmica de l’any torna a Barcelona amb més de 20.000 assistents i els ingredients de la competitivitat i una millora d’autoestima

Gastronomic Forum Barcelona | ACN
Gastronomic Forum Barcelona | ACN
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
07 de Novembre de 2022
Act. 07 de Novembre de 2022

Sota l’eslògan “Darrere de la cuina”, el Gastronomic Forum Barcelona ha obert les portes des d’avui fins al 9 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. L’esdeveniment reuneix més de 300 empreses per presentar les principals novetats i tendències del món de la gastronomia, amb la participació de 100 ponents i conferenciants i 80 activitats en directe. Una visió integral del negoci de la restauració després de dos anys “durs i de poca activitat” per atraure més talent professional, innovació, competitivitat i sostenibilitat. Sense oblidar el protagonisme d’enguany: el retorn de tècniques i creacions clàssiques.

 

Després d’organitzar-se al llarg d’aquests més de 20 anys a altres ciutats com Vic, Girona, Santiago de Compostela i A Coruña, el Gastronomic Forum Barcelona es consolida com un esdeveniment que només se celebrarà a partir d’ara a la capital catalana —on va arribar per primera vegada l’any 2014. En concret, aquesta és la tercera edició del Gastronomic Forum Barcelona organitzada conjuntament per Alimentaria Exhibitions S.L.U. i Fòrum Gastronòmic S.L. Les anteriors edicions del 2019 i el 2021 també es van celebrar al recinte de Montjuïc. En un principi es va plantejar aquest saló com a biennal però ja l’any passat, i donat l’èxit de la convocatòria, es va decidir que es faria un cop l’any.

 

A més del caràcter de congrés, Gastronomic Forum Barcelona és un saló comercial on les empreses més actives del mercat realitzen negocis amb les principals firmes d'hostaleria i serveis alimentaris del país. Entre les principals firmes figuren Damm, Bidfood – Guzman Gastronomia, Tupinamba, Makro, Collverd, Friman, Sosa Ingredients o Cuinats Jotri. 

Innovacions en tots els àmbits

A l’edició d’enguany s’han presentat productes amb sabors i ingredients sorprenents, novetats més sostenibles i ecològiques i tecnologia pensada per al sector de la restauració. Entre molts altres: formatges vegans fets amb anacards, oli de brasa, anxoves trufades, gelats d'oli, cervesa envellida en bóta o robots cambrers.

La cerveza envejecida en barrica, considerada la mejor cerveza negra del mundo | ACN
La cervesa envellida en bóta, considerada la millor cervesa negra del món | ACN

En relació amb la tecnologia s’ha comptat amb un robot intel·ligent creat per ajudar els cambrers en tasques repetitives i que és capaç de servir 400 taules cada dia, així com es presentaran solucions per fer "més fàcil" la gestió dels restaurants.

Com retenim el talent?

L’exposició comercial conviu amb un complet programa de classes magistrals, sessions temàtiques, tasts i presentacions que reivindicaran la importància dels professionals que treballen a la restauració, així com la necessitat de promoure i retenir el seu talent i de buscar solucions als problemes d’escassetat i qualificació de personal a la restauració. És a dir, la gestió de restaurants i els seus treballadors són uns altres dels reptes que aborda el saló.

Palau (codirector del Gastronomic Forum Barcelona): "L'actual crisi de personal a la restauració suposa una oportunitat per reinventar el sector"

Per a Pep Palau, codirector de l’esdeveniment i responsable del seu programa d’activitats, l’actual crisi de personal a la restauració “suposa alhora una oportunitat per reinventar el sector, ja que està modificant l’economia del restaurant, condicionant les opcions de negoci i determinant noves línies de rendibilitat”.

De Catalunya al món

Una de les àrees centrals del Gastronomic Forum Barcelona de 2022 és l’Espai Catalunya, on hi ha representació de més de cent petits productors. A l’àrea s'ha explicat davant dels nombrosos assistents el peix i gamba de Palamós, la gastronomia d'Osona, el bombó de llebre amb pera de Lleida, la llagosta del Cap de Creus, la cuina del Moianès o el brioix de la mantega de l'Alt Urgell.

Queso vegano hecho con anacardos | ACN
Formatge vegà fet amb anacards  | ACN

Per altra banda, també hi ha petits restauradors emergents i de modestes experiències culinàries locals que poden esdevenir en els referents del futur. De l’estat espanyol hi ha Monte (Asturias), Fuentelgato (Cuenca), Landua (A Coruña), Islares (Bilbao) i Tohqa (Cádiz), com alguns dels restaurants que explicquen el seu projecte.

Guardons culinaris

Durant aquests tres dies que dura el Gastronomic Forum Barcelona es donaran diversos premis; al Millor cuiner de l’any, al Millor panettone artesà d’Espanya, El plat favorit dels catalans, El número 1 de les postres, el Millor xef de cuina vegetal del món. També es premiaran els productes més innovadors, les trajectòries professionals més exemplars de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana, reconegudes amb els Premis Josep Mercader.