CA | ES

'Glamping', acampades de cinc estrelles

Fins a 16 dels 20 millors càmpings de l'Estat són a Catalunya, on el 30% de places són d'aquest tipus

Quan sona la paraula "càmping", a la ment de molts catalans encara hi apareix la imatge d'una filera de tendes d'acampada on dormir pràcticament a terra i amb pocs serveis complementaris. Aquesta descripció quadraria amb recintes que van fer fortuna als anys 60 del segle passat al sud del Baix Llobregat, com el mític Toro Bravo, la Tortuga Ligera o la Ballena Alegre, però no té res a veure amb la realitat d'avui dia a Catalunya. És per això que les associacions de càmpings del país s'han posat les piles per reivindicar-se en l'imaginari col·lectiu com una opció d'allotjament sostenible alhora que confortable, i han posat l'èmfasi en la transformació experimentada durant els darrers anys. Dita transformació, en molts casos, ha anat de la mà d'una aposta pel glamping, que uneix els conceptes de càmping i glamur, i que es caracteritza per tendes equipades, zones temàtiques i serveis de primer nivell.

Renovar l'imaginari col·lectiu
Un dels escenaris escollits pel sector per donar a conèixer el glamping és el saló dedicat al turisme B-Travel, que aquest divendres obre portes al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, i que s'allargarà durant tot el cap de setmana. Durant la presentació del certamen, el director general de turisme de la Generalitat, Octavi Bono, ha destacat la bona forma dels càmpings catalans, que l'any 2016 van registrar 15,8 milions de pernoctacions, un 4% més que en l'exercici anterior. No obstant això, ha avisat que encara són molts els qui tenen una visió esbiaixada d'aquest tipus d'allotjaments, que tot i haver millorat molt en els darrers anys s'associen massa sovint al "low cost".

"El problema que tenim és que el càmping avui dia a casa nostra és un gran desconegut. Encara hi ha qui pensa que acampar és dormir a terra", afegeix el president de la Federació Catalana de Càmpings i de l'Associació de Càmpings de les comaques gironines, Miquel Gotanegra. En aquest sentit, destaca que a d'altres països europeus, com França o Holanda, el 20% dels ciutadans solen acampar, mentre que a Catalunya i a la resta de l'Estat aquesta xifra és notablement inferior. Tot i això, recalca que els recintes catalans són d'una qualitat excel·lent: de fet, 16 dels 20 millors càmpings d'Espanya s'ubiquen en territori català, on el 30% de les places que s'oferten són de glamping. Aquest tipus d'allotjament es caracteritza per combinar el contacte amb la natura que permet el fet de dormir amb una tenda amb el confort de l'interior d'aquestes, que és semblant a un bungalow. Tanmateix, les zones on s'ubiquen aquestes tendes solen estar dissenyades per un paisatgista i en alguns casos fins i tot estan tematitzades.


Càmping Cypsela Resort de Pals.

Els pioners catalans del glamping
Un dels pioners en aquest àmbit a les comarques gironines va ser el Cypsela Resort de Pals, al Baix Empordà. El seu director, Jean-François van Hoorebeke, explica que l'any 2014 van decidir comprar unes tendes de glamping a un fabricant holandès, que ja les comercialitzava amb èxit a d'altres països europeus. "Teníem una zona molt bonica al centre del càmping, amb uns pins molt alts, que estava desaprofitada", relata. Allà és on van decidir col·locar les 27 tendes que havien comprat, en un entorn molt natural. Van Hoorebeke indica que les primeres reserves les van fer quasi totes persones estrangeres, ja que els autòctons no sabien encara què era ben bé el glamping. No obstant això, ressalta que molts demanaven visitar les tendes, que tenen dutxes i cuines totalment equipades a l'interior, i cada cop hi ha més demanda amb cognom espanyol.

Un altre exemple de glamping a territori gironí és el Lloret Blau de Lloret de Mar, que també compta amb tendes de tipus "Safari" com les del Cypsela des de l'any passat. "Ha sigut una experiència molt bona", afirma el seu director, Jorge Raventós, que assenyala que els hostes queden seduïts per la calidesa dels espais on s'ubiquen les tendes, que desprenen encant. Raventós precisa que van apostar pel glamping perquè és una manera de diferenciar-se de la resta de càmpings i oferir quelcom més al client. "Cada cop hi ha més càmpings que no tenen res a envejar als ressorts on la gent paga molt", subratlla. A més, destaca que els càmpings són molt més pràctics per a les famílies amb criatures, ja que compten amb una àmplia agenda d'activitats, zones de lleure i animació.

I si les comarques gironines tenen una àmplia oferta de glamping, les tarragonines no queden enrere. De fet, el Càmping Playa Montroig ha estat l'únic establiment de l'Estat que recentment ha rebut un reconeixement especial de l'Associació d'automobilistes ADAC, amb més de 19 milions de socis a Alemanya, per ser un càmping de 5 estrelles Superplatz, la màxima categoria.

Aquest recinte, ubicat a Miami Platja de Montroig del Camp i amb 55 anys d'història, va ser un dels primers a oferir tot tipus de serveis als clients, que troben des de tobogans aquàtics i animació pels més petits, fins a centres d'SPA i Wellnes i un bar de còctels pels més grans. Pel que fa als allotjaments, els hostes poden llogar parcel·les de fins a 120 metres quadrats amb desguàs propi i accés directe al mar.
Avui et destaquem
El més llegit