El Govern augmentarà els salaris dels funcionaris l'1'95%

Els sindicats lamenten que és la "ratificació" del que es va pactar en l'anterior Mesa de Negociació i avisen que hi haurà un "conflicte seriós" si no es recuperen ja les pagues pendents del 2013 i 2014

El conseller Jordi Puigneró, a Sant Cugat El conseller Jordi Puigneró, a Sant Cugat

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública impulsarà un decret per incrementar fins a l'1'95% la massa salarial dels treballadors i treballadores de la Generalitat. S'aplicarà l'increment màxim de l'1,75% autoritzat per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i un 0'25% addicionals, tot i que els sindicats apunten que un 0'20% serien de fons addicionals i no està concretat com i a qui es pagarà.

És l'acordat en la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, que s'ha celebrat aquest dimarts i en el que han participat representants de CCOO, UGT i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que s'ha aixecat de la taula a mitja reunió en desacord amb el que s'estava negociant. D'una banda, perquè no s'ha parlat de la recuperació de les pagues pendents del 2013 i 2014, tot i que ja no constava en l'ordre del dia.

Més info: La Generalitat pagarà als funcionaris la part que falta de l'extra del 2012

Sobre aquesta qüestió, el coordinador de l'àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, ha alertat que "si no es posen les piles" en aquest tema "hi haurà un conflicte seriós". Precisament, durant la reunió, unes 200 persones s'han manifestat davant la seu del Departament de Treball per reclamar que se'ls paguin els diners que els deuen.

La voluntat del Govern és aplicar de "manera immediata" aquests increments. Així, l'augment es percebrà amb caràcter retroactiu d'un 1,5% el pròxim 1 de gener, mentre que el 0'25% corresponent a l'assoliment dels objectius del PIB té retroactivitat a 1 de juliol. Els treballadors públics també percebran el 100% de la retribució en cas de baixa laboral des del primer dia.

En una atenció als mitjans, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha destacat que l'increment de l'1,95% és superior al que atorga l'Estat als seus treballadors, que se situa en l'1,75%. "Ens semblava que era de justícia atès el que hem patit al llarg d'aquests anys", ha assenyalat. Tot i així, el coordinador de l'àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, assegura que "és mentida" que els treballadors de la funció pública catalana passin a cobrar més que els treballadors de la resta de l'Estat. Detalla que hi ha tres trams en l'increment: un de 1,5%, un altre del 0,25% i la possibilitat d'un 0,2% "procedent de fons addicionals" els quals, "encara s'ha de determinar com es paga i a qui es paga", apunta Sentís.

Els sindicats apunten que l'acord d'aquest dimarts és la "ratificació" del pactat el passat 20 de juliol. "No estem decebuts. Ara estem emprenyats", ha subratllat el representant de CCOO ja que, tot i que amb UGT han signat l'acord, encara està per parlar la recuperació de les pagues del 2013 i 2014. En aquest sentit, Sentís demana ja parlar d'aquesta qüestió immediatament, i alerta que a principis d'octubre podria haver un "conflicte seriós" entre el Govern i els seus treballadors públics.

Puigneró ha reblat que, precisament, la recuperació d'aquestes pagues exemplifica "perquè Catalunya vol tenir Estat" perquè tindria plena decisió en les seves polítiques laborals. "Ens hem de regir per una llei d'estabilitat pressupostària que imposa una regla de despesa", ha apuntat. Ha assegurat, però, que el retorn de les pagues extres és un dels temes prioritaris que el Govern marca en la negociació bilateral amb l'Estat. Exigeix una "flexibilització" dels criteris de càlcul de la regla de despesa per poder fer front a la inversió pública en temes socials i de millora de les condicions laborals. El conseller de Polítiques i Administracions Públiques de la Generalitat ha accedit a la seu del Departament de Treball amb la reunió arribant a la recta final i ha estat rebut per una forta escridassada per part dels manifestats concentrats a l'exterior del recinte.

Més informació
Sánchez ofereix a Podem ampliar la baixa de paternitat dels funcionaris fins als 4 mesos
L’Estat convoca 4.725 places noves de funcionari
L’Estat perd 60.000 funcionaris des que Rajoy és president
Avui et destaquem
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

El més llegit