El Govern crea una "autopista administrativa" per a projectes empresarials

L'avantprojecte de llei preveu que les empreses i emprenedors només cedeixin les dades una vegada, fet que permetrà un estalvi de 38 milions d'euros anuals

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, anuncia una %22autopista administrativa%22 per a empreses | Cedida La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, anuncia una %22autopista administrativa%22 per a empreses | Cedida

El Govern ha anunciat la creació d'una "autopista administrativa" per a projectes empresarials. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat l'aprovació d'un avantprojecte de llei per facilitar la burocràcia a les empreses i emprenedors. Una de les principals novetats és l'aplicació del principi only once, pel qual només han de cedir les dades a l'administració una vegada. Aquesta ja serveix per a tots els nivells administratius i tràmits. Això permetrà un estalvi anual de 38,4 milions d'euros als agents empresarials.  

L'objectiu d'aquesta regulació és fer més àgil i eficient la relació entre empreses i administració. El Departament d'Empresa i Coneixement calcula que la iniciativa podrà beneficiar 564.000 empreses i  362.000 autònoms (el 89% de les empreses i el 91% dels autònoms). El text iniciarà ara la tramitació parlamentària i vol donar continuïtat a la Finestreta Única Empresarial (FUE).   

Aquesta novetat s'aplicarà en projectes empresarials "estratègics", per la qual cosa el primer pas serà establir mecanismes per avaluar quan una iniciativa és "estratègica". Segons un comunicat de la Conselleria, s'apostarà per projectes "de major valor afegit i presència tecnològica, que consolidin el teixit productiu i generin ocupació". 

Altres mesures

Una altra novetat que contempla l'avantprojecte de llei és el pagament de taxes per via electrònica. En aquest sentit, les administracions ho hauran de facilitar a través de les seves seus electròniques i el Canal Empresa, que entrarà en vigor d'aquí dos anys. A més, el sistema de control per part de l'administració serà posterior: les intervencions prèvies seran "excepcionals". Això significa que en els casos d'inici d'activitat, les empreses o emprenedors només hauran de fer una comunicació o una declaració responsable; pel que fa a l'obertura d'un nou establiment, només cladrà una comunicació. 

Les 564.000 empreses que es preveu que es puguin beneficiar de la nova regulació ocupen uns 2,8 milions de treballadors. De forma detallada, la simplificació del règim d’intervenció permetrà estalviar 26 milions d’euros i l’establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions d’euros gràcies a l’aplicació del principi d’aportació de dades una única vegada, i 8,2 milions d’euros pel fet d’aplicar l’administració digital. 

Més informació
Millorant la burocràcia per a les empreses
Els 50 millors països del món per engegar un negoci
Energia i burocràcia, punts febles de la competitivitat
Avui et destaquem
El més llegit