El Govern vol contractes de lloguer de "com a mínim" cinc anys

El conseller de Territori i Sostenibilitat avança que impulsarà una llei per ampliar la durada dels arrendaments

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en el seu despatx de la conselleria | ACN El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en el seu despatx de la conselleria | ACN

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que el Govern impulsarà una llei per ampliar els contractes de lloguer a "com a mínim" cinc anys. "Necessitem crear un marc legislatiu propi pel que fa a la llei d'arrendaments urbans", ha dit en una entrevista amb l'ACN. Segons el titular de Territori, la reducció de la duració mínima dels contractes de lloguer de cinc a tres anys que va implantar la llei espanyola de 2013 ha esdevingut un "veritable fre a la continuïtat de les persones i les famílies" als seus habitatges en un moment "d'alça de preus".

"És un drama que hem de poder revertir", ha afirmat Calvet. Per això, ha explicat que tenen la "intenció de tirar endavant una legislació que augmenti el període mínim de lloguer" a "com a mínim" cinc anys. "Creiem que és un període suficient", ha assegurat, però ha obert la porta a estendre-ho en funció de la "conjuntura" d'escalfament de preus. D'altra banda, Calvet ha avançat que engegaran un nou paquet legislatiu en matèria de qualitat de l'aire i una llei de residus.

Preguntat per un possible conflicte de competències amb la llei d'arrendaments urbans de l'estat espanyol, Calvet ha afirmat que el tenen de forma "permanent". Concretament, en l'àmbit de l'habitatge ha dit que el Govern vol "esprémer al màxim" les competències "exclusives" que té. I sobre la nova llei, ha explicat que ja ha traslladat al seu equip "l'encàrrec" de "començar-hi a treballar de manera immediata". "Ja ho haguéssim fet si no haguéssim estat intervinguts", ha dit Calvet, que ha explicat que tenen "molt pensada aquesta legislació". 

Augmentar els habitatges públics de lloguer

Calvet preveu que la nova llei també inclogui altres mesures com el "dret a retracte i tempteig" de la Generalitat per intervenir en la compra directa d'habitatges d'entitats financeres perquè formin part del parc públic d'habitatge. En aquest sentit, Calvet s'ha compromès a augmentar el parc públic d'habitatge de lloguer i ha afirmat que "totes i cadascuna de les promocions" que programin a partir d'ara seran en règim de lloguer.

El conseller ha subratllat que la "recepta" per fer front a l'augment del preu de l'habitatge és "complexa". Tot i això, ha confiat que amb l'augment del període mínim de vigència dels contractes d'arrendament d'immobles i l'augment del parc públic d'habitatge de lloguer el Govern tindrà "capacitat suficient per intervenir en el mercat".

Més informació
Qui és el culpable de la bombolla del lloguer a Barcelona?
El Govern espanyol analitza mesures per evitar una 'bombolla' del lloguer
Deu fons d'inversió tenen 3.000 pisos de lloguer a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit