El Govern aprovarà en el Consell Executiu de dimarts vinent el desplegament del pla d’habitatge anunciat pel president de la Generalitat, Salvador Illa, en el debat de política general. La consellera de Territori i portaveu de l’executiu, Sílvia Paneque, ha iniciat la ronda de contactes amb representants de les entitats municipalistes per tal de començar a concretar l’anunci de 50.000 pisos públics fins al 2030. “Ens han d’ajudar i acompanyar a assolir aquests objectius de millora i ampliació del parc d’habitatge públic”, ha dit Paneque. La primera reunió ha estat amb el president de la Federació de Municipis, David Bote, que ha explicat que la primera passa a fer és identificar el sòl disponible per construir els immobles.
En els pròxims dies Paneque té previst reunir-se amb altres actors vinculats amb el mercat de l’habitatge, com els arquitectes o els constructors. La consellera ha reiterat que “un dels principals problemes” és l’accés a l’habitatge i ha demanat “consensos amplis” per avançar en aquesta qüestió.
Paneque ha explicat que la “primera limitació” que hi ha a l’hora de construir habitatge és el sòl a disposició i ha assegurat que, en aquest sentit, els ajuntaments són “agents fonamentals” per tal de tenir una “radiografia clara” de l’estat en què estan els terrenys que hi ha a Catalunya. És per aquest motiu que les “primeres vies de col·laboració” s’han establert amb els municipis.
“Ens hem de posar a treballar des d’ara mateix per facilitar el sòl”, ha manifestat Bote. “Aquests 1.100 milions d’euros anuals s’han de convertir en claus en mà com més aviat millor”, ha afegit. En aquesta línia, el president de la Federació de Municipis i alcalde de Mataró ha detallat que les entitats municipalistes tindran un rol de “mediador” a l’hora de desplegar el pla d’habitatge d’Illa i faran de pont entre els ajuntaments i l’executiu.