Les ampolles de plàstic desapareixeran dels actes oficials | iStock
Les ampolles de plàstic desapareixeran dels actes oficials | iStock

El Govern prohibirà envasos de plàstic d'un ús en les seves dependències i actes públics

L'Executiu vol vetar ampolles de begudes, coberts, plats, gots i bastonets per remenar

La Generalitat prohibirà els envasos d'un sol ús a les dependències, actes públics i de difusió de l'Executiu, com ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, en l'entrega del Premi Medi Ambient a diferents entitats.

Torra ha confirmat aquesta proposta llançada inicialment pel conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, durant el mateix acte i en la línia dels objectius plantejats per la Directiva europea de plàstics i de l'ONU.

"Catalunya ha fet seus aquests objectius" a través de mostres que reafirmen la voluntat de la Generalitat per la conservació del medi ambient, ha subratllat el president de la Generalitat, que ha demanat un calorós aplaudiment per a l'exconseller del ram Josep Rull, amb qui es va trobar aquest dilluns a la presó d'Estremera.

El conseller Calvet durant la seva intervenció en la cerimònia de lliurament del Premi Medi Ambient

El conseller Calvet durant la seva intervenció en la cerimònia de lliurament del Premi Medi Ambient

Calvet ha defensat la mesura argumentat la necessitat d'aconseguir la "progressiva reducció i eliminació del plàstic a la societat", i s'ha referit a la prohibició d'envasos com ara ampolles de plàstic, coberts, plats, gots i bastonets per barrejar begudes.

Més info: Patata, blat de moro i tela: el nou plàstic

Com a alternativa a la prohibició que plantejarà la futura normativa, que s'aplicarà en els departaments i ens del sector públic de la Generalitat, s'utilitzaran de forma prioritària productes reutilitzables o fabricats per materials compostables, vidre, paper o fusta.

Per a aquest objectiu, els òrgans de contractació especificaran la prohibició a executar-se contractes en els detalls de contractació de serveis de màquines de vending, càterings i restauració, i definiran, sempre que sigui possible, sistemes de distribució alternatius com l'ús de gerres, sortidors o sistemes de dipòsit, devolució i tornada.

"Triangle" defensat per Rull

El president ha explicat que, en una trobada amb Rull aquest dilluns, l'exconseller li va demanar al líder del Govern que parlés en l'acte sobre la importància de potenciar el "triangle canvi climàtic, economia circular i transició energètica", ha relatat Torra.

En aquesta línia, ha destacat la voluntat de l'Executiu de revisar la Llei de patrimoni natural per modernitzar-la, desplegar l'estratègia de biodiversitat i crear una agència del patrimoni natural en la línia dels països més avançats.

Ha ressaltat que a nivell mediambiental, Catalunya compta amb "estructures d'Estat", si bé ha lamentat que la Llei contra el canvi climàtic que va aprovar el Parlament fos recorreguda pel Govern central i suspesa posteriorment pel TC, encara que el tribunal aixequés recentment la suspensió de tota la normativa, amb excepció de la prohibició del 'fracking'.

Avui et destaquem
El més llegit