El govern espanyol estudia que les comunitats de veïns puguin vetar els pisos turístics

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana ha anunciat que el seu executiu estudia impulsar una modificació de la Llei de propietat horitzontal perquè les comunitats de veïns puguin vetar la instal·lació de pisos turístics als seus edificis

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez | ACN La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez | ACN

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha anunciat que el seu executiu estudia impulsar una modificació de la Llei de propietat horitzontal perquè les comunitats de veïns puguin vetar la instal·lació de pisos turístics als seus edificis. En una entrevista a Telecinco, Rodríguez ha celebrat la intenció de l'Ajuntament de Barcelona de no renovar llicències, i ha apuntat que l'executiu busca formes per "empoderar" els veïns i limitar el nombre de pisos turístics a tot arreu on limitin l'accés a l'habitatge.

Segons Rodríguez, cal garantir l'accés a un habitatge digne amb la implicació de totes les administracions, i avui en dia "és evident" que la proliferació de pisos turístics col·lideix amb aquest dret perquè augmenta el preu dels lloguers i limita l'oferta.

Rodríguez ha celebrat la intenció de l'Ajuntament de Barcelona de no renovar llicències

La ministra "celebra" que hi hagi comunitats autònomes que hagin decidit intervenir en la qüestió i permetin que els ajuntaments puguin fer-ho, "com en el cas de Barcelona, que les prohibirà per beneficiar la seva ciutadania, que vol viure a la seva ciutat i no vol que sigui un parc temàtic", ha dit.

Ha recordat que en el cas de Madrid el mateix ajuntament admet que el 92% dels pisos turístics, prop de 12.000, actuen sense llicència, i ha destacat que la doctrina del Tribunal Suprem permet a l'administració que els consideri activitat econòmica.

La ministra "celebra" que hi hagi comunitats autònomes que hagin decidit intervenir en la qüestió

Per la seva part, ha dit, el Suprem ha establert que "les comunitats de propietaris tenen molt a dir", i el seu executiu valora "una modificació de la llei de propietat horitzontal" perquè els veïns puguin opinar sobre la instal·lació de pisos turístics als seus edificis.

"És un fenomen que afecta tothom i que està limitant el dret a l'habitatge i canviant el model de convivència", ha dit, i per tant "cal intervenir, perquè si no tenim veïns tindrem només desenvolupament turístic".

Més informació
Barcelona eliminarà els pisos turístics a partir del novembre del 2028
Badalona suspèn un any l'atorgament de llicències de pisos turístics per evitar l'efecte crida
Avui et destaquem
El més llegit