El Govern llança aquest dissabte el seu primer nanosatèl·lit a l’espai

El llançament tindrà lloc a les 07:07:12 hores del 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es podrà seguir en directe a través del web ensposemenorbita.cat

Imatge del vídeo promocional de la campanya "Catalunya, ens posem en òrbita", del llançament del primer nanosatèl·lit a l'espai Imatge del vídeo promocional de la campanya "Catalunya, ens posem en òrbita", del llançament del primer nanosatèl·lit a l'espai

Aquest dissabte, 20 de març, a les 07:07:12 hores (hora catalana), s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, el primer dels nanosatèl·lits que el Govern de la Generalitat posarà en òrbita en el marc de la seva aposta per la nova economia de l’espai com a sector d’oportunitats i de futur per a l’economia catalana.

El nanosatèl·lit, que s’enlairarà a bord d’un coet Soyuz 2, és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (en anglès, IoT) a tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades arreu del territori, especialment en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

El nanosatèl·lit ha estat desenvolupat per les empreses catalanes Open Cosmos i Sateliot en una aposta del Govern català per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d’euros de facturació.

L’Enxaneta toca el cel en directe

El llançament del nanosatèl·lit es podrà seguir en directe a través del web ensposemenorbita.cat, en el qual ja està activat el compte enrere i des del qual s’emetrà el senyal en directe 40 minuts abans de l’hora de l’enlairament. 

El nanosatèl·lit ha estat batejat amb el nom d’Enxaneta pels infants de Catalunya, gràcies a un concurs organitzat per l’informatiu infantil del canal Super3, InfoK. Més de 10.000 nens i nenes han participat en aquest concurs, promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la voluntat de fomentar les vocacions cientificotècniques entre els més petits. Amb aquesta iniciativa es pretén fer créixer l’interès dels joves per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur com és la nova economia de l’espai.

"Catalunya, ens posem en òrbita"

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litàries de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.

Imatge promocional de la campanya %22Catalunya, ens posem en òrbita%22

Imatge promocional de la campanya "Catalunya, ens posem en òrbita"

Actualment, formen l'ecosistema NewSpace a Catalunya més de 30 empreses emergents, algunes d'elles líders a escala mundial, 13 centres de recerca i d'innovació, i 1 incubadora de negocis de l'Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

Justament per donar a conèixer les oportunitats que representa aquest sector a Catalunya, el Govern ha activat la campanya "Catalunya, ens posem en òrbita" per conèixer de primera mà el testimoni d'una nova generació de joves catalans que, o bé s'han format a Catalunya, o bé desenvolupen projectes de recerca i investigació o treballen en el sector aeroespacial des de casa nostra.

"Catalunya, ens posem en òrbita" vol donar a conèixer el talent d'aquells enginyers i enginyeres, emprenedors i emprenedores de Catalunya, que estan complint el seu somni i ho estan fent a Catalunya.

Més informació
El primer nanosatèl·lit català es dirà Enxaneta
Catalunya llançarà el seu primer nanosatèl·lit a l'espai al març des de Kazakhstan
Avui et destaquem
El més llegit