• Economia
  • El Govern haurà de pagar més de 300 MEUR a Acciona per la finalització del contracte de l’ATLL

El Govern haurà de pagar més de 300 MEUR a Acciona per la finalització del contracte de l’ATLL

La Generalitat reclamava 38 milions al conglomerat espanyol, però el tribunal ha donat la raó a l'empresa

Acciona rebrà una indemnització de la Generalitat pel contracte d'ATLL
Acciona rebrà una indemnització de la Generalitat pel contracte d'ATLL
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
16 de Desembre de 2022
Act. 10 d'Octubre de 2023

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el Govern a retornar a l'empresa Acciona 304 milions d'euros per la finalització del contracte de gestió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). La Generalitat va reclamar a l'empresa uns 38 milions d'euros després d'assumir la gestió del servei l'any 2019, però finalment el TSJC ha donat la raó a Acciona i la Generalitat haurà d'abonar la indemnització corresponent al conglomerat espanyol.

 

La cronologia es remunta al 2012, quan el Govern d'Artur Mas va realitzar la privatització de l'empresa pública ATLL i la va adjudicar a un consorci liderat per Acciona. El TSJC va anul·lar el 2015 l'adjudicació i el Tribunal Suprem la va confirmar el febrer del 2018 perquè van trobar que el sistema d'adjudicació no havia estat l'adequat. Acciona havia de gestionar ATLL en els pròxims 50 anys a partir d'un contracte valorat en 1.000 milions d'euros.

La sentència reconeix el dret d'ATLL a obtenir en concepte de cànon no amortitzat, uns 262 milions d'euros. Sumant-hi les inversions realitzades no amortitzades i els costos de licitació i constitució, l'import arriba als més de 300 milions d'euros

Després de la sentència, Territori va decidir que Acciona encara prestés el servei mentre no s'adjudicava el nou contracte. Més endavant la Generalitat va decidir fer-se càrrec de la gestió a partir del gener de 2019, però aquesta decisió no es va fer efectiva fins al 28 de febrer, després que la Generalitat reclamés 38 milions d'euros a l'empresa.

 

Es tracta de tres sentències desfavorables a la Generalitat que encara es poden recórrer davant del mateix TSJC. La primera estima en part el recurs d'Acciona i anul·la la resolució que havia aprovat la liquidació provisional del contracte. També anul·la la resolució de la mateixa Conselleria que, posteriorment, havia aprovat la liquidació definitiva final. A més, la sentència reconeix el dret d'ATLL a obtenir en concepte de cànon no amortitzat, uns 262 milions d'euros. A això cal sumar-hi les inversions realitzades no amortitzades i els costos de licitació i constitució que en total fan pujar l'import fins als prop de 304 milions d'euros. A més, la Generalitat també haurà de fer front als interessos corresponents.

La segona sentència anul·la l'acte del conseller de Territori i Sostenibilitat del desembre del 2018 en què donava per finalitzada la vinculació d'Acciona amb ATLL. També li reconeix a l'empresa el dret a cobrar per la prestació que finalment sí que va realitzar durant els mesos de gener i febrer de 2019.

Finalment, la tercera sentència també estima el recurs interposat per Acciona contra la resolució que havia denegat la devolució de la garantia definitiva del contracte del 27 de desembre de 2012 de 29,86 milions d'euros. Es reconeix el dret d'Acciona a la devolució de la garantia, així com a ser compensada per les despeses de manteniment de l'aval derivades de la cancel·lació en primera instància de la devolució de tal garantia. La Generalitat, que pot interposar recurs a les tres sentències, va al·legar que no havia retornat la garantia perquè Acciona va incomplir part del contracte, tornant tard les instal·lacions -les va retornar el 3 d'abril del 2019- i generant una pèrdua de 15,91 milions d'euros. El febrer del 2022 es va acordar el retorn parcial de la garantia quan Acciona ingressés 15,49 milions.