El Govern aposta per posicionar Catalunya en l'àmbit 6G

La Generalitat proposarà un pla abans de l'estiu d'aposta per una tecnologia que multiplicaria la capacitat de la xarxa del país en entorns immersius

El director general d'Innovació i Economia Digital, Dani Marco, acompanyat pel director general de recerca del Departament d'Empresa,  Joan Gómez Pallarés | ACN El director general d'Innovació i Economia Digital, Dani Marco, acompanyat pel director general de recerca del Departament d'Empresa, Joan Gómez Pallarés | ACN

El Govern ha acordat impulsar un pla de recerca i desenvolupament de la tecnologia 6G amb l'objectiu de posicionar Catalunya en el seu ús. El Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat ha anunciat, en aquest sentit, la presentació d'un document abans del 30 de juny amb la col·laboració d'universitats i centres de recerca del país.

El pla inclourà línies de recerca i desenvolupament, coordinació entre els col·laboradors i gestió dels Fons Next Generation EU. El 6G, que opera mitjançant la unió de la connectivitat mòbil i la IA, podria arribar a l'àmbit comercial a final d'aquesta dècada, i la Generalitat pretén col·locar Catalunya en una bona posició per a la seva implementació.

El 6G permetria un temps de resposta inferior als mil·lisegons en la connexió amb servidors, i una capacitat de dades de terabits – i no de gigabits, com ara. Amb el seu adveniment, aplicacions de tecnologia immersiva o d'internet dels sentits serien viables en dispositius comercials, tot i que encara s'està implementant en la majoria del mercat la tecnologia 5G.

Segons el director general d'Innovació i Economia Digital de Polítiques Digitals, Dani Marco, aquest projecte enceta "una nova etapa de definir, dissenyar i estandarditzar la generació de tecnologies mòbils i intel·ligents". Segons Marco, el 6G suposa multiplicar "per 100 o per 1.000" la capacitat de la xarxa, tot permetent l'ús "d'entorns immersius del món físic al digital". "La immersió serà molt més escalable i molt més avançada" preveu.

Més informació
La UPF i Fractus creen una càtedra per investigar el 6G
Huawei instal·la a València la primera unitat d'investigació del 6G
Avui et destaquem
El més llegit