Les hipoteques signades després de la crisi comporten menys riscos

Moody's sosté que els criteris per a la signatura són més estrictes i que millora el perfil creditici

Los criterios de suscripción de hipotecas son más estrictos | iStock Los criterios de suscripción de hipotecas son más estrictos | iStock

Les hipoteques signades després de la crisi econòmica comporten menys riscos que els acords subscrits abans del 2009, segons un informe de Moody's que analitza l'emissió de bons de titulització hipotecària residencial (RMBS) a la regió EMEA entre el 2009 i el 2018. En aquest sentit, el vicepresident i analista sènior de Moody's, Antonio Tena, ha apuntat a factors positius com a criteris més estrictes en el moment de la signatura, la millora del perfil creditici i les polítiques macroprudencials.

Més info: Les hipoteques pugen al juliol després de la patacada per la nova llei

En concret, després de la crisi, els criteris de subscripció d'hipoteques són més estrictes, cosa que comporta un perfil creditici més sòlid dels nous prestataris. A més, han resultat beneficioses les hipoteques més senzilles, la menor relació préstec-valor i la menor exposició a hipoteques a tipus variable, que limita l'impacte de variacions en els tipus d'interès.

D'altra banda, Moody's ha constatat que s'han simplificat les estructures de negociació, fet que també contribueix a reduir el risc creditici. Les lliçons apreses de la crisi també han reduït el risc de contrapart, mentre que l'augment de la regulació hipotecària ha tingut "efectes mixts" sobre el risc creditici.

En aquesta línia, l'informe es refereix concretament a la nova llei dels contractes de crèdit immobiliari a Espanya, que és positiva per al crèdit en la mesura en què fa els contractes més transparents, però negativa per estendre el temps abans del qual un banc pot executar una hipoteca per la qual no s'estan abonant les quotes. En línies generals, l'anàlisi de Moody's estima que els efectes positius per al crèdit superen als negatius.

Més informació
L'advocat de la UE contradiu el Suprem considerant abusives les hipoteques amb IRPH
Catalunya registra un 1,4% menys d'hipoteques al juny
Les hipoteques agafen força a Catalunya amb un 23% més de signatures
Avui et destaquem
El més llegit