Les hipoteques s'enfonsen un 29,7% al setembre

La signatura de préstecs sobre habitatges registra la seva pitjor xifra en aquest mes en cinc anys

La nova llei hipotecària afecta el nombre d'hipoteques signades La nova llei hipotecària afecta el nombre d'hipoteques signades

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits en els registres de la propietat al setembre s'han situat a Catalunya en 3.655, una xifra un 29,7% inferior a la de fa un any. En el conjunt de l'Estat espanyol el nombre d'hipoteques signades ha ascendit a 22.488 el passat mes de setembre, xifra un 31,6% inferior a la del mateix mes de 2018 i la més baixa en un mes de setembre des de 2014, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic ha assenyalat que l'entrada en vigor de la Llei de Crèdit Immobiliari el passat mes de juny "podria haver afectat" les dades de setembre en recollir aquesta estadística les escriptures públiques realitzades en mesos anteriors.

Amb el descens interanual experimentat en el novè mes de l'any, la signatura d'hipoteques sobre habitatges encadena dos mesos consecutius de descensos després d'haver-se desplomat gairebé un 30% a l'agost.

D'acord amb les dades difoses per l'INE, l'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges va pujar un 5,3% respecte a setembre de 2018, fins als 135.452 euros, mentre que el capital prestat va retrocedir un 28% en taxa interanual, fins als 3.046 milions d'euros.

En termes mensuals (setembre sobre agost), el nombre d'hipoteques sobre habitatges han pujat un 10,3%, el seu segon menor augment en aquest mes després del de 2017. Per la seva banda, el capital prestat per a aquest tipus d'hipoteques s'ha incrementat un 16,3% en el mes, el seu menor alça en un setembre en almenys cinc anys.

Madrid, al capdavant

Les comunitats amb major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges al setembre han estat Madrid (4.708), Andalusia (4.189), Catalunya (3.655) i País Valencià (2.671).

Totes les comunitats han registrat al setembre taxes negatives en el nombre d'hipoteques sobre habitatges. Els majors descensos s'han donat a La Rioja (-63,7%), Extremadura (-56,9%) i Astúries (-49,8%), mentre que els menors les han protagonitzat Navarra (-19%), Castella-la Manxa (-19,6%) i Balears (-22,8%).

El tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris sobre habitatges ha assolit aquest mes de setembre el 2,51%, enfront del 2,59% d'un any abans, i el termini mitjà s'ha situat en 24 anys.

El 61,7% de les hipoteques sobre habitatges s'ha constituit a tipus variable i el 38,3% a tipus fix. El tipus d'interès mitjà a l'inici per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable s'ha situat en el 2,25%, enfront del 3,08% de les de tipus fix.

Avui et destaquem
El més llegit