Els bancs exploren noves opcions de crèdit amb 'hipoteques verdes'

BBVA, CaixaBank i el Banc Sabadell promouen nous productes en ple augment de la lluita contra la crisi climàtica

Les entitats financeres exploren noves opcions més sostenibles | iStock Les entitats financeres exploren noves opcions més sostenibles | iStock

Coincidint amb l'auge de la conscienciació ciutadana en la lluita contra la crisi climàtica, les entitats financeres han començat a explorar noves opcions de crèdit en aquesta línia. Un exemple són les hipoteques verdes que busquen promoure la compra d'habitatges sostenibles, com la que ha llençat el BBVA. Aquesta entitat s'ha marcat mobilitzar fins a 100.000 milions d'euros fins al 2025 en finançament verd, infraestructures sostenibles, emprenedoria social i inclusió financera.

Més info: Catalunya, segon territori de l'Estat que signa més hipoteques

CaixaBank també està promovent el finançament d'habitatges verds, amb qualificació ambiental A o B, i a Catalunya el 73% de les promocions en curs seran així. El Banc Sabadell, per la seva banda, ha optat per invertir i finançar en energies renovables i mobilitat sostenible i el Banc Santander impulsa també préstecs per a la compra de vehicles sostenibles i bonificacions en hipoteques per a habitatges que també ho siguin.

En el cas del BBVA, el director de Negoci Responsable, Antoni Ballabriga, ha explicat a l'ACN que la idea és que el préstec promotor doni "un avantatge en el preu que repercuteixi en el client final". Ha explicat que s'han plantejat impulsar productes sostenibles perquè com a entitat financera juguen "un rol clau" en aquesta lluita i en el canvi de model. Ha apuntat també que amb aquest producte s'anticipen a la regulació europea, ja que a partir de l'1 de gener del 2021 les directives obligaran a que tots els edificis nous de la Unió Europea siguin de consum energètic casi nul. 

Un negoci contra el canvi climàtic

Un altre de les accions del BBVA és una nova línia de préstecs per valor de 20 milions d'euros per als clients que es comprin un vehicle elèctric o híbrid, línia que també està impulsant el Banc Santander amb préstecs per a cotxes ecològics. Sota la denominació Préstec Cotxe Ecològic, el banc es dirigeix principalment a particulars i autònoms que vulguin comprar vehicles que no superin una emissió màxima de 75 grams de CO2 per quilòmetre. L'entitat ofereix un import màxim de 75.000 euros en fins a vuit anys de termini d'amortització, amb un tipus d'interès del 4,95% i sense comissió d'apertura. 

CaixaBank també s'està endinsant en aquesta tipologia de productes. Segons han explicat fonts del banc, l'any passat van participar en el mercat de préstecs verds per import de 1.448 milions d'euros, en el d'energies renovables per més de 645 milions d'euros i compta amb una línia de negoci agrari enfocada a identificar projectes de reforestació i agricultura ecològica, entre d'altres. A més, l'entitat bancària col·labora amb el Banc Europeu d'Inversions en el finançament de projectes destinats a lluitar contra el canvi climàtic.

De la seva banda, Banc Sabadell està posant en marxa diverses línies d'actuació. D'una banda té una línia de renting de vehicles sostenibles, amb emissió inferior o igual a 120 grams de CO2 per kilòmetre. El 2018 aquesta línia va assolir el 78% de la flota viva, segons han informat fonts del banc. També s'han finançat autobusos híbrids o taxis completament elèctrics en col·laboració amb Tesla. 

Més informació
Els catalans signen un 3,5% menys d'hipoteques
Les hipoteques es disparen més d’un 15% a Catalunya
Catalunya modera la signatura d’hipoteques el gener
Avui et destaquem
El més llegit