Hisenda obre la porta a apujar l'IRPF a les rendes més altes

La negociació amb Podem avança i Echenique assegura que "cap de les dues parts renuncia a res"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

El Ministeri d'Hisenda s'ha mostrat disposat a estudiar una possible pujada fiscal a rendes superiors als 60.000 euros en la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb el grup parlamentari Units Podem.

El responsable de polítiques econòmiques d'Esquerra Unida, Carlos Sánchez Mato, que ha estat present a la reunió, ha explicat a Europa Press que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la secretària d'Estat d'Hisenda, Inés María Bardón, s'han mostrat a favor de "parlar" sobre aquesta possible pujada de l'IRPF si es tracta de les rendes que excedeixin els 60.000 euros.

Encara que, Mato ha posat l'accent en el fet que "no s'ha tancat cap acord", ha afirmat que "tampoc s'ha tancat la porta a res", sobretot perquè el grup parlamentari d'Units Podem "no ho hagués permès". "Ningú ha dit que no es tornarà a parlar", ha postil·lat, referint-se a aquesta possible pujada fiscal.

Durant la reunió, el responsable d'Esquerra Unida en aquesta matèria li ha traslladat al Govern que hi havia "marge d'actuació" en l'IRPF, sobretot en les rendes altes, encara que la ministra s'ha mostrat poc inclinada a pujar-ho en el cas de les rendes de 60.000 euros.

En aquesta línia, Mato ha assenyalat que li ha demanat al Govern que proposés un import de renda superior a 60.000 euros, perquè així s'enviaria un missatge "important" de la necessària recuperació de la progressivitat fiscal.

També ha deixat clar que posar graons en les rendes "elevadíssimes" d'Espanya sí tindria potència recaptatòria. Davant aquesta afirmació, tant la ministra com la secretària d'Estat han confirmat que efectivament aquesta pujada sí tindria potència recaptatòria i no afectaria ni als autònoms ni a les classes mitjanes i treballadores.

Segons Mato, la intenció de la formació habitada és la de tocar, des del punt de vista de la progressivitat fiscal, a les rendes més elevades, "a aquests pocs contribuents als quals els surt percentualment molt barat tenir rendes de capital i del treball".

El Govern s'ha mostrat a favor d'estudiar aquesta mesura i ha demanat al grup que proposessin mesures concretes. Així, Mato ha afirmat que traslladaran a l'Executiu de Sánchez els efectes que té aquesta mesura, ja que "la potència recaptatòria és molt alta".

Sota el seu punt de vista, és "positiu" que estudiar una pujada de l'IRPF torni a estar damunt de la taula, perquè és "important". "Cal invertir una dinàmica que estava anant per la via d'eliminar la progressivitat fiscal, que és al que s'ha dedicat el Govern del PP". Així, considera que "que es doni un missatge que això comença a canviar seria quelcom tremendament positiu més enllà del recaptatori".

"No hem tancat ni acordat res"

Fonts del Ministeri d'Hisenda han traslladat a Europa Press que fins al moment "no s'ha tancat ni acordat gens". "Estem negociant, però això no significa que es vagi a fer", segons han afirmat.

Després de la reunió, el secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, ha afirmat que la seva formació li ha explicat al Govern que Espanya té "molt marge" en comparació d'Europa per fer que les grans fortunes i corporacions paguin una major imposició i contribueixin així "amb major generositat" a l'Estat de Benestar espanyol.

En aquest sentit, Echenique ha assenyalat que han traslladat al Govern que en els trams més alts hauria d'haver-hi una modificació, perquè "no té sentit que una persona que guanya 60.000 euros a l'any pagui el mateix percentatge d'IRPF que una persona que guanya 120.000 euros". "És de sentit comú i esperem que puguem arribar a un acord en aquest punt", ha assegurat.

El Govern tornarà a reunir-se amb Units Podem "al més aviat possible". El representant de la formació habitada ha apuntat que ambdues parts no s'han posat data límit, encara que ha assenyalat que hauran d'acabar amb la negociació "abans que arribi la senda de dèficit al Congrés".

Més informació
Montoro nega més IRPF i IVA a les autonomies en el nou finançament
Els tarragonins són els contribuents més beneficiats per la rebaixa de l'IRPF
Les claus dels Pressupostos: pensions, IRPF i sous públics
Avui et destaquem
El més llegit