Les conseqüències d'un hivern càlid: es redueix un 20% la collita de pèsol de Llavaneres

Les pluges de les darreres setmanes no han arribat a temps per evitar la caiguda de la producció

Joan Mora, agricultor i exalcalde de Sant Andreu de Llaveneres, collint pèsols | ACN Joan Mora, agricultor i exalcalde de Sant Andreu de Llaveneres, collint pèsols | ACN

Els productors de pèsol garrofal a Sant Andreu de Llavaneres preveuen tenir una collita “amb la qualitat de sempre”, però un 20% inferior a la de l’any anterior a causa de les altes temperatures registrades aquest hivern. Joan Mora, pagès i exalcalde del municipi del Maresme, recorda que a aquesta varietat “li agrada el fred” i que, en no tenir-ne, la planta ha patit molt i s’ha assecat. “No crec que collim tant perquè tot i que hem pogut regar, el pèsol necessita fred i aigua de la pluja".

Malgrat la lleugera caiguda de la producció, Mora reconeix a l'ACN que “no es poden queixar” i que tindran una bona temporada de pèsols. Ara bé, lamenta que les collites es veuran cada cop més afectades per l’increment de les temperatures i la manca de puges. “Estem sotmesos a la climatologia i ens hi haurem d’adaptar com sempre hem fet els pagesos”, ha afegit. Mora deixa clar que la qualitat del producte serà com sempre, “excel·lent”, i que la climatologia adversa només tindrà incidència en la caiguda de la producció. Les pluges de les darreres setmanes, afegeix, no han arribat a temps per evitar la caiguda de la producció. 

Mora: “La sort que tenim és que tot el que collim ja està venut. A casa tenim llista d’espera"

Com ja és habitual, els tres productors de pèsol garrofal de Sant Andreu de Llavaneres, l’anomenada “perla verda”, ja tenen venuda tota la collita. “La sort que tenim és que tot el que collim ja està venut. A casa tenim llista d’espera, i a mesura que collim anem repartint per ordre de comanda”, assenyala satisfet Mora. Ara bé, malgrat l'alta demanda, els productors rebutgen incrementar la producció perquè això afectaria la seva qualitat.

Els tres productors de pèsol admeten que han de "jugar amb la terra que tenen i no fer grans produccions", ja que actualment compten amb cinc hectàrees al municipi per conrear pèsol garrofal i, a més, cada dos anys els camps han de descansar un mínim d’un any. A la minsa producció també hi contribueix el fet que el pèsol garrofal “costa de cultivar”. Amb un rendiment d’uns 700 grams a un quilo per planta, molt per sota del d'altres varietats, “costa molt acumular producte”. En aquest sentit, Mora apunta que els tres productors de Sant Andreu de Llavaneres poden collir entre una tona i mitja i tres tones com a màxim cadascun.

Nova edició de 'Temps de Pèsols'

El Maresme ha acollit un any més el Temps de Pèsols, les jornades gastronòmiques de la “perla verda” de la comarca, un esdeveniment que ressalta la tradició culinària i la singularitat dels productes de km 0 organitzat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Una setantena de productors, elaboradors i restauradors del Maresme participen a l'esdeveniment fins l'1 de maig. 

Més informació
L'agricultura genera 36.856 contractes a Catalunya
Una empresa de Barcelona implanta un sistema de conreu que estalvia un 95% d'aigua
Avui et destaquem
El més llegit