L’ICF, la banca pública de promoció de Catalunya

L’entitat disposa d’una àmplia oferta de solucions en préstecs, avals i inversió en capital risc per impulsar els projectes del teixit empresarial

Exterior de la seu de l'Institut Català de Finances | Generalitat Exterior de la seu de l'Institut Català de Finances | Generalitat

L’Institut Català de Finances (ICF) és la banca pública de promoció de Catalunya. La seva missió és impulsar el creixement empresarial, l'emprenedoria i la innovació a través del finançament i la inversió en projectes estratègics per a Catalunya. Amb la seva activitat, l’entitat contribueix al desenvolupament sostenible de l'economia.

Durant el 2022, l’ICF va finançar 470 empreses per un import de 478,7 milions d’euros. Després de dos anys en els quals l’entitat va tancar un volum d’operacions per sobre de l’habitual a causa del finançament destinat a pal·liar l’impacte de la covid, l’any passat va moderar l’activitat i va registrar un volum de finançament alineat amb el dels anys de prepandèmia. Durant el 2020 i el 2021, l’entitat va finançar empreses per 1.864 milions d’euros, una xifra que demostra el seu rol anticíclic i la seva capacitat per donar resposta a les necessitats de liquiditat del teixit empresarial.

L’ICF és una eina clau per reindustrialitzar Catalunya, promoure la transició verda i defensar l'escut social. En aquest sentit, durant l’any passat, l’ICF va destinar el 40% de la nova activitat en préstecs i avals a finalitats ASG. L’ICF va atorgar 152 milions d’euros a finançar projectes que impulsen la transició verda i 38 milions d’euros a iniciatives que promouen l’habitatge social.

Actualment, l’ICF compta amb una inversió de 2.394 milions d’euros i una cartera de clients formada per 4.500 empreses i entitats. A més, durant el 2022, l’entitat va registrar una activitat d’inversió en capital risc de 67,8 milions d’euros a sis fons de gestores externes i a 23 empreses directament des de l’ICF.

ICF Eurocrèdit: 374 milions d’euros per impulsar el creixement de les pimes

Amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament de les pimes, un dels segments més importants del teixit econòmic català, des del 2017, l’entitat financera compta amb la línia de préstecs ICF Eurocrèdit, dotada amb 374 milions d’euros, i cofinançada al 50% per l’ICF i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

La finalitat d’aquests préstecs, amb condicions preferents, és facilitar el finançament de les pimes per millorar la seva competitivitat, créixer o consolidar-se. Els préstecs ICF Eurocrèdit contribueixen a fer que empreses com Educa Borras o el restaurant 7 Portes puguin dur a terme els seus plans d’expansió, obrin nous mercats o desenvolupin nous productes. 

Aquesta línia de finançament amb fons europeus, destinada a pimes d’entre 5 i 250 persones treballadores, compta amb unes condicions preferents tant per a projectes d’inversió com de circulant. Amb els préstecs ICF Eurocrèdit es pot finançar fins al 70% del projecte, amb uns imports d’entre 100.000 i 2,5 milions d’euros. 

Pel que fa al termini, el préstec es pot retornar en un període màxim de fins a 15 anys, fet que facilita l’accés al crèdit de les pimes. A més, els préstecs tenen un tipus d’interès a 12 mesos, més un diferencial a partir del 0,5%.

Les sol·licituds d’aquests préstecs –ICF Eurocrèdit- es poden fer a través del portal web de l’ICF (https://www.icf.cat/ca/common/icf-eurocredit-2023/).

Diseño sin título (16)
                            
Generalitat de Catalunya | Sempre Endavant
Generalitat de Catalunya | Sempre Endavant

 

Més informació
L'ICF suma 663,2 MEUR d’activitat total durant el 2022
L'ICF inverteix 3 MEUR a Prêt à Porter
L'ICF aporta 2 MEUR a una empresa alimentària de l'Alt Penedès
Avui et destaquem
El més llegit