L'impost de begudes ensucrades genera 8,5 MEUR en dos mesos

A aquest ritme, el govern recaptarà 35 milions d'euros a finals d'any amb el tribut

L'impost a les begudes ensucrades va entrar en vigor el 2017 L'impost a les begudes ensucrades va entrar en vigor el 2017

L'Agència Tributària de Catalunya ha recaptat 8,46 milions d'euros amb l'impost de begudes ensucrades durant els dos primers mesos d'aplicació del tribut, maig i juny. La xifra està "per sobre de les expectatives" inicials, ha explicat el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a l'ACN.

Si la recaptació segueix a aquest ritme, el 2017 l'administració rebria 35 milions pels vuit mesos que haurà estat en vigor l'impost, quatre milions més dels previstos inicialment. Així, al llarg d'un any sencer, la xifra superaria els 50 milions.

Durant el termini d'autoliquidació, de l'1 al 20 de juliol, 471 companyies distribuïdores han pagat el tribut, tot i que el 52% de la recaptació total correspon només a cinc empreses.

Tot i que la voluntat del Govern era incrementar el preu final de les begudes ensucrades, els encarregats d'abonar el tribut han estat els distribuïdors. L'impost, que va entrar en vigor l'1 de maig, grava amb vuit cèntims per litre les begudes que porten entre cinc i vuit grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i amb 12 cèntims per litre si superen els vuit grams.

L'objectiu "no era tant la recaptació econòmica sinó un canvi de comportament, dels consumidors i dels fabricants i distribuïdors". En aquest sentit, Salvadó ha valorat positivament que el cost no s'hagi assumit per la cadena de distribuïdors, ja que la intenció és "aconseguir els canvis d'hàbits en el consum" aconsellats per l'Organització Mundial de la Salut i per les associacions mèdiques, com a mesura per ajudar a reduir el sobrepès, l'obesitat, la diabetis i malalties relacionades amb la síndrome metabòlica.

Més informació
La patronal agroalimentària veu inconstitucional l’impost al sucre
A quins productes afecta l'Impost sobre Begudes Ensucrades Envasades?
La guerra del sucre
Avui et destaquem
El més llegit