La inflació a Catalunya se situa en el 8%

Al conjunt de l'Estat també es va moderar, fins al 8,3%

La inflació a Catalunya retrocedeix un punt i mig a l'abril i se situa en el 8% | ACN La inflació a Catalunya retrocedeix un punt i mig a l'abril i se situa en el 8% | ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va retrocedir a l'abril un punt i mig després que al març fregués els dos dígits, fins al 9,5%, i es va situar en el 8%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tot i aquest descens, es tracta de la segona xifra més alta de la sèrie històrica, que per comunitats comença el 2002, després del rècord marcat el mes anterior.

La baixada no implica, però, que els preus s'hagin moderat. Quan els preus arriben fins les cotes a què han arribat els darrers mesos, les fluctuacions s'accentuen. Aquesta ha estat, de fet, la baixada intermensual més important des del 1987. En ser una dada interanual, a més, les xifres seran més moderades com més avanci l'any, ja que els preus a la base de la comparativa seran molt més elevats. 

 Al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'IPC a l'abril es va situar en el 8,3%, també un punt i mig per sota en comparació al mes anterior. La taxa interanual catalana, menor que la mitjana espanyola, està lluny de comunitats com Castella-La Manxa o Castella i Lleó, que han patit pujades en línia amb les dels darrers mesos (10,4% i 9,6% respectivament) o Aragó i Galícia, que també han superat els nou punts en el seu índex de preus de consum per l'abril. 

Per territoris, la província de Barcelona és la que registra una moderació més marcada en la pujada de preus, amb un 7,6% interanual. De fet, a la regió de la capital del país es registra una contracció intermensual del 0,3% en els preus de consum, la mateixa que a Girona. En el cas de Lleida, que mostra una pujada interanual del 9,2%, els preus han baixat en 0,6 punts respecte al març; mentre que a Tarragona, amb un IPC proper als nou punts, la baixada intermensual és del 0,4%. 

L'habitatge és el sector, amb molta diferència, que més ha notat els efectes de la inflació durant aquest mes d'abril, amb una escalada de preus del 17,6%, encara que queda lluny del 28,8% que es va patir al març. S'acosta el sector dels transports, que frega el 13%, especialment disparat per l'efecte de la crisi dels hidrocarburs i la guerra a Ucraïna, que també queda per sota de l'anterior mes, quan va arribar als 18,9 punts. Els aliments i begudes no alcohòliques (+8,8%) també registren un increment de preus destacat, mentre que oci i cultura o begudes alcohòliques i tabac es queden poc per sobre del 3%. 

La subjacent, disparada

Les dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística corresponents a l'abril confirmen el fort desancoratge de la inflació subjacent –sense aliments no elaborats ni productes energètics– respecte de la referència del 2%. Així, aquest índex se situa durant el mes en els 4,4 punts, un punt més que al març i la més alta des de finals de 1995. Així, es queda 3,9 punts per sota de la taxa general, després dels prop de sis punts i mig que van diferenciar ambdós registres el mes passat. 

Avui et destaquem
El més llegit