La inflació a l'eurozona assoleix mínims des de l'esclat de la guerra: 4,3% al setembre

La taxa subjacent es redueix vuit dècimes, fins al 4,5%, i s'allunya del màxim registrat el març passat

Imatge d'arxiu d'un treballador de Mercabarna | ACN Imatge d'arxiu d'un treballador de Mercabarna | ACN

La inflació a l'eurozona s'ha situat en el 4,3% al setembre, una xifra nou dècimes inferior a l'agost i la taxa més baixa des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. Segons les dades provisionals publicades aquest divendres per l'Eurostat, la rebaixa respon principalment a la caiguda dels preus de l'energia, que durant aquest setembre s'han reduït un 4,7% respecte al mateix període de l'any passat. Alhora, la taxa d'inflació subjacent -la que no té en compte els aliments, l'energia i l'alcohol i el tabac- cau vuit dècimes i se situa en el 4,5%, allunyant-se del màxim històric registrat el març passat (5,7%).

La publicació de les dades arriba dues setmanes després de l'última pujada de tipus anunciada pel Banc Central Europeu (BCE), que en la seva darrera reunió va incrementar el preu dels diners per desena vegada consecutiva, fixant-lo en un 4,5%. Si bé la inflació encara es manté per sobre l'objectiu del 2%, l'evolució dels preus energètics i l'estratègia de política monetària restrictiva han rebaixat la taxa del 10,6% registrat l'octubre de 2022 -el màxim històric de la zona euro- fins al 4,3% actual.

La inflació encara es manté per sobre l'objectiu del 2%

En aquest sentit, totes les categories de productes han vist com la taxa d'inflació interanual d'aquest mes de setembre es reduïa respecte a l'agost. Els aliments, l'alcohol i el tabac s'han encarit un 8,8% en termes interanuals, nou dècimes menys en comparació al mes passat (9,7%). Pel que fa als béns industrials, la taxa ha passat del 4,7% a l'agost al 4,2% el setembre, mentre que en el cas dels serveis la variació ha passat del 5,5% al 4,7%.

L'est d'Europa registra les taxes més elevades

En el cas de l'Estat, la taxa d'inflació es manté per sota la mitjana de la zona euro, concretament en el 3,2%. Ara bé, la xifra és vuit dècimes superior a la de l'agost. Pel que fa al conjunt de l'eurozona, les taxes més baixes s'han registrat als Països Baixos (-0,3%), Bèlgica (+0,7%) i Grècia (+2,4%), mentre que les més altes corresponen a Eslovàquia (+8,9%), Croàcia (+7,3%) i Eslovènia (+7,1%).

Més info: La inflació a l'eurozona manté la xifra més baixa des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna

Malgrat la reducció de la taxa d'inflació en termes interanuals, els preus entre agost i setembre han continuat pujant. De mitjana, els productes a l'eurozona s'han encarit un 0,3%, sent els béns industrials (+2,2%) i l'energia (+1,4%) els que han registrat els majors increments. Per contra, l'import dels aliments, l'alcohol i el tabac s'ha mantingut estable, mentre que els serveis s'han abaratit un 0,4%.

Més informació
L'Eurostat situa la inflació a l'eurozona en un 7%
La inflació a l'eurozona cau per quart mes consecutiu
Els preus pugen un 8,1% a l'eurozona i marquen un nou rècord d'inflació
Avui et destaquem
El més llegit