L'ingrés mínim vital ja és una realitat: "Neix un nou dret social"

L'Executiu estatal calcula que arribarà a unes 850.000 llars, 100.000 la cobraran d'ofici i tindrà un cost de 3.000 milions d'euros anuals

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presideix el Consell de Ministres extraordinari d'aquest 29 de maig | ACN El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presideix el Consell de Ministres extraordinari d'aquest 29 de maig | ACN

El Govern espanyol ha aprovat l’ingrés mínim vital en el Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres. La prestació garantirà un mínim de 462 euros al mes per a una persona sola i afegirà 139 euros més per cada familiar fins arribar a un màxim de 1.015 euros al mes. Les famílies monoparentals rebran un complement de 100 euros. L’Executiu de Pedro Sánchez calcula que la mesura arribarà a unes 850.000 llars i tindrà un cost de 3.000 milions d’euros anuals. A unes 100.000 se’ls reconeixerà d’ofici el dret a la prestació. La resta l’hauran de sol·licitar, a partir del 15 de juny, i s’abonarà en dotze pagues. L’ingrés mínim vital es podrà compatibilitzar amb altres ingressos, des d’altres prestacions a rendes del treball.

El vicepresident segon i ministre d’Afers Socials, Pablo Iglesias, ha afirmat en roda de premsa després del Consell de Ministres que és un “dia històric” per a la democràcia espanyola. “Avui neix un nou dret social a Espanya”, ha dit, i l’ha considerat “l’avenç més gran en drets socials des de l’aprovació de la llei de dependència de 2006”. Iglesias ha remarcat que era “urgent” aprovar-ho perquè “milers de famílies no poden esperar més”.

Iglesias: "És un dia històric, avui neix un nou dret social a Espanya"

Podran sol·licitar l’ingrés mínim vital les persones soles d’entre 23 i 65 anys que portin almenys tres anys constituïts com a llar. Caldrà acreditar un any ininterromput de residència legal i efectiva a l’Estat espanyol, a excepció de situacions de violència de gènere o explotació sexual. A més, es reconeixerà d’ofici a aquelles persones que estiguin percebent la prestació per fill a càrrec i a aquells que hagin de fer la sol·licitud, se’ls concedirà amb efectes retroactius a l’1 de juny si l’han demanada en els tres primers mesos. La sol·licitud serà multicanal, es podrà presentar a través de la seu electrònica de la Seguretat Social o enviant la documentació per correu ordinari.

Per tenir dret a l’ingrés mínim vital, caldrà acreditar que es té uns ingressos totals inferiors a la renda garantida per al seu tipus d’unitat de convivència (5.538 euros anuals per a llars unipersonals i el màxim de 12.184). S’exigirà tenir un patrimoni (descomptant l’habitatge habitual) inferior a tres cops la renda garantida.

Catalunya: gestió a partir de 2021

El Govern espanyol signarà en els pròxims dies els acords perquè el País Basc i Navarra gestionin directament la nova prestació de l’Ingrés Mínim Vital, però no contempla per ara accedir a la petició de la Generalitat de Catalunya.

El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, ho ha justificat per la necessitat de desplegar l’ajuda amb celeritat. “Hi ha consens en què en aquest moment el fonamental és anar molt ràpids”. En tot cas ha recordat que el decret estableix que es puguin signar convenis amb les CCAA de règim comú per a la gestió de l’ajuda a partir del 2021.

“Aquesta possibilitat la concretarem quan aquesta data es vagi acostant”, però serà en “una segona fase” perquè ara “el prioritari és arribar al major nombre de llars”.

Més informació
Un grup d'experts reclama una renda bàsica universal a Espanya
Renda Bàsica Universal, el salt endavant
Foment s'obre a la renda bàsica universal
Avui et destaquem
El més llegit