Inversió estrangera, la lluna de mel de Catalunya en temps de covid

Catalunya tanca el tercer millor any de la història en inversió estrangera amb 480 milions d'euros, un 31% més que el 2019, i creant 2.278 llocs de feina

Catalunya tanca el tercer millor any de la història en inversió estrangera | iStock Catalunya tanca el tercer millor any de la història en inversió estrangera | iStock

No tot són males notícies (en temps de pandèmia). Escoltem arreu que, com diu el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, "l'any 2020 ha estat un any dramàtic per a l'economia", però encara ens costa trobar notícies positives d'un any en què l'economia mundial es quedava sota mínims, una situació que no s'havia vist des del 1945. No tot és blanc o negre, sempre hi ha una escala de grisos i així ho demostren les xifres d'Acció, que aporten llum a la foscor: Catalunya ha tancat el tercer millor any de la història en inversió estrangera amb 480 milions d'euros, o, el que és el mateix, un 31% més que el 2019. I no només això. Els 77 projectes que el territori català ha atret, han portat sota el braç la creació de 2.278 llocs de feina i el manteniment de 1.144 més. Llocs de feina de qualitat que vénen d'empreses que valoren, segons Tremosa, "el talent de la mà d’obra qualificada que troben a Catalunya", empreses de les quals la meitat han invertit per primera vegada a Catalunya aquest 2020.

"Intentem captar projectes i anar a buscar aquells àmbits en què Catalunya té potencial". Després de recordar que les oficines d'Acció "són la principal font d'entrada per d'aquests projectes", el seu conseller delegat, Joan Romero, ha posat damunt la taula en una roda de premsa virtual conjunta amb el conseller Tremosa que Acció va captar 1,3 milions d'euros cada dia durant el 2020. Són xifres que "reflecteixen el potencial de Catalunya", del qual les empreses que vénen o ja tenen presència al territori en són molt conscients. De fet, explica Romero, "tota empresa que ja té presència a Catalunya, decideix obrir noves línies d’activitat".

Tremosa: "L'any 2020 ha estat un any dramàtic, però ha estat el tercer any amb més volum d’inversions captades per Acció a Catalunya"

Una activitat el 32,5% de la qual està acaparada pel sector TIC, seguida de l'automoció amb un 9,1% i, finalment, de l'alimentació i els productes gurmet amb un 6,6%.  A més, el 87% de tota la inversió que aposta per Catalunya són projectes industrials. Ara bé, depèn del sector d'on vinguin aquests projectes, varia el procés d'inversió. Per exemple, els projectes d'R+D i el vinculats a l'àmbit tecnològic "són projectes que tenen un arrelament més a llarg termini en el país".

Justament aquest sector és el que més ocupació ha creat en temps de pandèmia perquè, com ja es ve dient des de fa pràcticament un any, i com recordava Tremosa, "la pandèmia ha accelerat la digitalització de la nostra economia i, en certa manera, el que havia de ser una evolució natural s’ha accelerat". A això s'hi suma que precisament els projectes vinculats a les TIC poden ser projectes propis del mateix any, mentre que els projectes industrials tenen un període de maduració molt més llarg.

Enamorar en pandèmia

Catalunya, el seu talent i la seva mà d'obra enamoren el món i això no és cosa nova. Els països que més diners inverteixen són el Japó i els EUA, mentre que els que projectes porten més inversió són primer França amb un 14,3%, seguida del Regne Unit amb un 13% i el Japó amb un 10%. Aquest 2020, doncs, contribueix a incrementar el volum d'inversió estrangera dels darrers cinc anys, que eleven en un 23% l'assolit entre el 2011 i el 2015. Un augment que demostra que l'atracció d'inversions "presenta un retorn molt clar i s’ha convertit en un servei públic d’altíssima qualitat" i és que per cada euro de pressupost públic dedicat a l’atracció d’inversions s’han captat 166 euros d’inversió estrangera.

Tremosa i Romero durant la roda de premsa | Cedida

Tremosa i Romero durant la roda de premsa | Cedida

Exemples d'aquestes inversions són l'empresa tecnològica SQLI, amb la creació de 100 llocs de treball a Sant Just Desvern, o la inversió de la companyia de venda de comerç electrònic de luxe Mytheresa, amb la creació de més de 70 llocs de feina a Barcelona. Uns projectes d'inversions que sempre generen llocs de feina i inversió productiva, segons ha ratificat Romero. "Quan nosaltres cataloguem projectes com a nova inversió, són projectes generadors de llocs de treball i inversió productiva", ha assenyalat.

Romero: "Quan nosaltres cataloguem projectes com a nova inversió, són projectes generadors de llocs de treball i inversió productiva"

D'aquesta manera, queda clar que la covid-19 no ha fet enrere els projectes d'inversió estrangera, sinó al contrari. Ja l'any passat, Catalunya batia un rècord històric i, en paraules de la llavors consellera d'Empresa, Àngels Chacón, el 2018 ha estat "el millor any en creació de llocs de feina i en volum de projectes". De fet, ja l'any passat, Romero aclaria que "quan parlem de nova inversió, parlem de l'empresa que està ubicada a Catalunya, però decideix portar una nova línia de producció a Catalunya, una nova activitat d'aquesta empresa que no té res a veure amb el que fa".

I és que, com diu Tremosa, aquestes xifres aporten "un resultat molt esperançador per a l’economia catalana", cosa que se suma a la feina continua d'Acció, que ara mateix treballa amb 440 projectes d'inversió oberts, molts dels quals apostaran per Catalunya i d'altres repetiran.

Més informació
Barcelona va atreure 16 projectes d'inversió per 22 milions el 2020
Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit