• Economia
  • La inversió immobiliària assoleix els 967 milions d'euros a Barcelona i preveu créixer un 10%

La inversió immobiliària assoleix els 967 milions d'euros a Barcelona i preveu créixer un 10%

El sector del 'living' lidera la inversió, amb un pes del 30% sobre el total, seguit del gremi hoteler (29%) i el de les oficines (18%)

La inversió immobiliària, en auge | iStock
La inversió immobiliària, en auge | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
16 de Juliol de 2024

La inversió immobiliària a Barcelona ha arribat als 967 milions d'euros el primer semestre. La xifra suposa un 16% menys que la registrada el mateix període de l'any anterior, segons dades de CBRE, companyia internacional de consultoria i serveis immobiliaris. Tot i això, el volum aconseguit en els sis primers mesos de l'any està en línia amb la mitjana dels últims deu anys.

 



Això sí, CBRE preveu una activitat inversora més gran fins a superar previsiblement els 2.000 milions d'euros, nombre que seria el creixement interanual del 10%, en línia amb les previsions anunciades a principis d'any. L'activitat inversora ha tingut un bon comportament entre l'abril i el juny, amb 496 milions d'euros, un 5,3% més que el primer trimestre i un 23,4% més que el mateix període de l'any anterior.

Per sectors, el del living s'ha consolidat com el focus d'inversió principal el primer semestre, amb un 30% del total de la inversió, equivalent a 292 milions d'euros, un 12% per sobre de les xifres registrades en el mateix període de l'any passat. A aquest sector segueix l'hoteler, amb una quota del 29% i un volum de 285 milions d'euros de gener a juny. Aquesta xifra representa una caiguda del 40%, explicada per l'excepcional bon comportament d'aquest sector durant el primer semestre del 2023 amb la venda de l'Hotel Mandarin, l'Hotel Dolce Sitges i l'Hotel Sofia Barcelona.

El 'living' puja un 12% en un any, mentre que l'hoteler cau un 40% i el d'oficines un 20%

El sector d'oficines es consolida com el tercer àmbit que més inversió ha concentrat el primer semestre, amb 174 milions d'euros, un 20% menys que el mateix període del 2023. En aquest període ha augmentat l'interès per la compra d'oficines per a ús propi i el segment MidCaps ha liderat l'activitat. Entre les operacions més destacades hi ha el desenvolupament d'un hospital a Sant Cugat per part de HM Hospitales i la inversió al nou Hospital Evangèlic del Poblenou. D'altra banda, el sector retail ha registrat un volum de 68 milions d'euros, molt per sobre dels 18 milions de l'any passat. El segueix el sector industrial i logística, amb 20 milions d'euros.

En aquest primer semestre, en un entorn d'estàndards de crèdit més estricte, ha continuat la tendència iniciada fa un any de protagonisme del perfil inversor menys dependent de finançament i amb més capacitat de liquiditat. Això ha provocat un increment de les operacions de MidCaps, amb valors per sota dels 50 milions d'euros, una tendència que s'evidencia també al tiquet mitjà de les transaccions, tot i que l'estudi no té en compte les operacions amb actius dividits en diferents ubicacions. Aquest tiquet va passar de 26,2 milions d'euros entre el 2018 i el 2022 a Barcelona a 18,3 milions d'euros el 2023, un 30,2% menys. Aquest semestre ha augmentat lleugerament fins a 18,9 milions.