L'IPC registra una caiguda de mig punt

L'índex se situa en el 6,8% per la baixada dels carburants i l'electricitat

Imatge d'un conductor Imatge d'un conductor

L'Índex de Preus de Consum ha registrat una baixada de mig punt al mes de novembre, fins al 6,8%. Aquests resultats s'emmarquen en una caiguda dels preus dels carburants i l'electricitat. En paral·lel a la problemàtica energètica, el darrer resultat de l'IPC també recull el menor increment dels preus de la roba i les sabates, en comparació amb el mateix mes del 2021.

D'aquesta manera, la inflació s'ha moderat per quart mes consecutiu i ha continuat allunyant-se dels rècords assolits durant l'estiu. En cas de confirmar-se la dada, es tractarà del creixement interanual més baix des del gener, quan va situar-se en el 6,1%. Pel que fa a la variació mensual, l'IPC ha registrat un descens del 0,1% respecte de l'octubre.

Les xifres d'aquest novembre són la referència per calcular l'augment de les pensions contributives i rendes com l'ingrés mínim vital del 2023. Ara bé, les dades definitives d'aquest àmbit no es donaran a conèixer fins a la mitjans de desembre. Respecte de les pensions no contributives, l'any vinent s'incrementaran un 15%. 

CCOO ho celebra amb cautela

CCOO ha celebrat la baixada de l'IPC d'aquest darrer mes, però ho ha fet tot recordant que els preus fa un any ja van pujar i que, per tant, la base sobre la que es mesura aquesta lleugera caiguda era alta. Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, ha indicat que la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, ha augmentat una dècima. "Quan comenci a cedir, podrem dir que hi ha un canvi de tendència i una normalització de preus", ha subratllat.

CCOO ha recalcat de nou la importància d'aprovar els pressupostos per tal de generar un escut social que protegeixi a la gent de les dificultats econòmiques. Actualment el preu de necessitats bàsiques com aliments, l'electricitat i el gas estan "molt per sobre del que es poden permetre" les famílies amb rendes més baixes.

Més informació
L'IPC creix el 6,8% interanual a Catalunya a l'octubre
L’IPC creix un 8,5% interanual a Catalunya, però cau respecte a l’agost
L'IPC s'allunya dels rècords històrics de l'estiu
Avui et destaquem
El més llegit