Itàlia lidera els països amb més trànsit de passatgers a l'aeroport del Prat

Des del 2020 Barcelona connecta més amb Palma que amb Madrid, que perd passatgers en favor del tren

L'aeroport del Prat frega els 50 milions de viatgers | iStock L'aeroport del Prat frega els 50 milions de viatgers | iStock

Itàlia és el país estranger amb més trànsit de passatgers a l'aeroport del Prat. Sumant les persones que s'enlairen i aterren a Barcelona, el país transalpí va connectar 5,3 milions de viatgers amb la capital catalana l'any passat, i va esdevenir líder per tercer any consecutiu. Itàlia ocupa el primer lloc de països estrangers des del 2021, quan va desbancar el Regne Unit, coincidint amb el primer any sencer del Brexit. El país britànic havia estat el principal origen i destí estranger dels vols que passen pel Prat durant una dècada, però encara no ha recuperat els nivells previs a abandonar la Unió Europea i a la pandèmia. El tràfic també ha baixat el 2023 respecte al 2019 a França o Bèlgica, i ha pujat a Portugal o els Països Baixos.

Els passatgers totals al Prat van apropar-se a les xifres prepandèmiques l'any 2023, però encara es van quedar un 5,2% per sota del 2019, per bé que des del novembre les xifres ja van estar per sobre. La tendència amb les connexions espanyoles és similar, amb un retrocés del 2,6% respecte a l'últim any abans de la covid-19, prop de 400.000 passatgers. De les 49,9 milions de persones que van fer servir l'aeroport del Prat el 2023, 13,6 milions ho van fer per a connectar amb la resta de l’Estat, dels quals 9,2 van viatjar amb Vueling, l'aerolínia líder en aquest aeroport amb un 40% de tots els viatgers. 

La lleugera caiguda del trànsit amb la resta de l'Estat és pot atribuir al descens de l'ús del Pont Aeri en més de 600.000 persones entre els dos mateixos anys, que ha coincidit amb la liberalització de l'alta velocitat ferroviària i l'aparició de dos competidors a l'AVE: Ouigo i Iryo. De fet, si bé Madrid-Barajas era la principal connexió amb Barcelona el 2019, a partir de l'any següent ho és l'aeroport de Palma. L'any passat, Madrid era segona d'Espanya i del conjunt de destinacions. Eivissa, Sevilla, Màlaga i Menorca van ser les altres principals connexions de l'Estat des de Barcelona el 2023. 

La lleugera caiguda del trànsit amb la resta de l'Estat és pot atribuir al descens de l'ús del Pont Aeri

Pel que fa a la resta, 5,3 milions es van dirigir o van arribar a Itàlia, 4,4 milions ho van fer al Regne Unit i 3,6 milions a Alemanya. França (3,5 milions), Portugal (1,9 milions) i els Països Baixos (1,8 milions) van ser els següents països més populars, seguits de la primera connexió intercontinental, Estats Units (1,6 milions). Tanquen el 'top ten' del 2023 Suïssa (1,5 milions), el Marroc i Bèlgica (totes dues destinacions amb poc més de 900.000). 

Més informació
L'ampliació de l'aeroport de Barcelona, a debat
El 75% dels passatgers de l'aeroport del Prat utilitzen companyies de baix cost
L'aeroport del Prat frega els 50 milions de viatgers
Avui et destaquem
El més llegit