• Economia
  • Josep Serveto: “La burocràcia fa cada vegada més complicat el paper de l’empresari”

Josep Serveto: “La burocràcia fa cada vegada més complicat el paper de l’empresari”

El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, que tindrà lloc el dia 13 i 14 la Seu d’Urgell, aspira que l’esdeveniment sigui líder a Catalunya el 2026

Josep Serveto presideix la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida
Josep Serveto presideix la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida
La Seu d'Urgell
08 de Juny de 2024

Després de quatre anys, que el president de la Trobada Empresarial al Pirineu,Josep Serveto, qualifica de convulsos pel context internacional, derivat de la pandèmia i les diverses crisis, el responsable de l’esdeveniment considera que, després que el fòrum hagi consolidat el seu posicionament vivint una època dolça, a partir d’ara és el moment de créixer. Per aquesta 35a edició, que tindrà lloc el 13 i 14 de juny a la Seu d’Urgell sota el lema ‘Liderant amb propòsit’, s’espera aplegar prop de 800 empresaris. 

 

Com ha afectat el panorama geopolític dels darrers anys a l’evolució de la Trobada?

És cert que des de l’any 2020, el de la pandèmia, en el qual no es va celebrar, hem travessat un context econòmic, polític i geopolític que podríem qualificar de complicat i bastant convuls. Tot i això, des de la Trobada hem intentat mantenir el nostre objectiu, centrant-nos a generar debat i posar sobre la taula temes d’actualitat per al teixit empresarial. La resiliència o la sostenibilitat han sigut alguns dels darrers anys. 

 

Ara, que sembla que s’ha produït un punt d’inflexió en alguns aspectes, toca que els empresaris liderin?

En certa manera, hem intentat que el lema de la Trobada reculli aquest escenari. De fet, el lema ‘Liderant amb propòsit’ vol ser una reivindicació de la tasca empresarial, en la qual més enllà dels guanys econòmics, estem obligats a reinvertir per generar riquesa i ocupació. A més, ho hem de fer sent sostenibles, que no només és una demanda empresarial, sinó dels mateixos clients. Aquest nou paradigma porta implícits canvis en el model de governança o en l’estructura organitzacional. Com a empresaris, tenim la responsabilitat de deixar un llegat social a les generacions que ens succeeixen. Aquest missatge ampli és el que volem transmetre als ponents i conferenciants de la trobada. Tot plegat és el propòsit empresarial del lema.

"Com a empresaris, tenim la responsabilitat de deixar un llegat social a les generacions que ens succeeixen"

Com s’aconsegueix aquest propòsit en el dia a dia d’una empresa?

Deixant que el criteri econòmic només sigui un dels objectius i obrint la porta a la sostenibilitat. Aquesta no pot esdevenir un KPI, un indicador a mesurar, sinó que ha d’estar vinculada i lligada al propòsit empresarial. En tot cas, s’ha d’aspirar a trobar un equilibri entre els objectius econòmics, habituals a qualsevol empresa, i el component sostenible, associat a l’entorn natural i humà.

En quin moment es troba la Trobada? Pot continuar creixent?

La nostra idea és continuar amb trobades espectaculars amb un programa de ponents d’alt nivell. Hem de continuar reforçant la Trobada com un esdeveniment empresarial de referència a Catalunya. Després que l’any passat vam tenir un moment dolç, amb un rècord de 700 empresaris, enguany aspirem a arribar als 800. En aquests moments, estem immersos en un pla estratègic 2023-2026, en el qual ens hem marcat el repte de convertir-nos en l’esdeveniment empresarial més important de Catalunya d’aquí a dos anys, aplegant un miler de participants. 

"Estem immersos en un pla estratègic 2023-2026, en el qual ens hem marcat el repte de convertir-nos en l’esdeveniment empresarial més important de Catalunya d’aquí a dos anys"

Es plantegen canvis en la seva estructura per aconseguir-ho?

Hem comprovat que tal com la plantegem és una fórmula d’èxit. A més de la participació política, comptarem amb quatre taules empresarials: la dels casos d’èxit lleidatans, un altre de l’IBEX, la d’estratègies empresarials i el panell de les startups, en què determinats projectes amb necessitats de capital poden trobar el vehicle per les seves inversions.

Un dels ponents destacats d’enguany és Enrico Letta, ex primer ministre italià, que ha presentat recentment un informe sobre el futur de la UE. Què n’esperen?

Crec que resultarà interessant escoltar i compartir les seves reflexions al voltant del full de ruta cap a un mercat únic. A més, crec que també oferirà consells sobre com millorar la productivitat per assolir una visió més forta de l’economia i la competitivitat europea. El tema de la integració europea, ara que hem viscut les eleccions al Parlament comunitari, juntament amb la tecnologia i la irrupció i els efectes de la Intel·ligència Artificial, àmbit amb el qual tindrem l’expert en ciberseguretat Chema Alonso, seran dos dels eixos sobre els quals pot pivotar també la Trobada.

Quin ha de ser el rol de l’empresari en aquest context?

En qualsevol escenari de futur, el paper de l’empresari s’està complicant per la burocràcia. Malgrat tot, l’empresari és una figura essencial. Per això, aprofitem un espai com la Trobada per animar les joves generacions que s’impliquin, liderin projectes i afrontin nous reptes.

Què farà la Trobada per engrescar-los?

Ens plantegem rejovenir la presència a la Trobada amb assistents menors de 35 anys. Per facilitar-ho, oferirem la possibilitat que les empreses inscriguin gratuïtament un directiu d’aquesta edat. L’objectiu és que la Trobada li pugui servir com una espècie de monitoratge en la seva carrera professional. Tot amb el propòsit d’elevar el nivell de la trobada i el prestigi dels conferenciants. Els empresaris que venen presenten casos d’èxit i l’objectiu final de l’organització és arribar a ser el principal esdeveniment empresarial de Catalunya.

Quins reptes pendents té l’economia lleidatana i en l’àmbit global la catalana?

Necessitem més sòl logístic i l’agilitat de les administracions per posar-lo en marxa. Han de ser una palanca de creixement que afavoreixin projectes estratègics. Les actuacions per concedir llicències, construccions i permisos han de ser molt més ràpides. L’Administració ha de tenir més empatia per agilitzar els tràmits burocràtics. Des del punt de vista de la política fiscal i els impostos, seria necessària una simplificació dels reglaments. Es tracta que ens deixin fer la nostra feina d’una manera senzilla. Fins, ara, l’excés de burocràcia per la gestió empresarial penalitza la nostra competitivitat, ens impedeix avançar i ens fa perdre oportunitats.