La societat necessita que la justícia reaccioni amb dignitat

"La nostra administració de justícia no està preparada perquè els seus funcionaris puguin teletreballar"

El racó del lector VIA Empresa El racó del lector VIA Empresa

Sóc procurador dels tribunals i m'he vist obligat a paralitzar la meva activitat professional perquè la meva feina està absolutament relacionada amb l'activitat judicial i ja saben que els nostres jutjats, amb l'excepció de certs processos i mesures urgents que no suposen ni el 5% del total, han tancat.

Vivim dies observant amb admiració com el personal sanitari; les forces de seguretat; els periodistes o els treballadors que distribueixen aliments i subministraments bàsics, estan aquí, sacrificant-se perquè les constants vitals de la nostra societat no defalleixin i, mentrestant, els que pertanyem al món de la justícia, excepte les honroses excepcions que per motius d'urgència han hagut d'actuar, estem a les nostres cases, protegits de la pandèmia, però incapaces de relacionar-nos uns amb els altres perquè, simplement, la nostra administració de justícia no està preparada perquè els seus funcionaris puguin teletreballar i encara que sembli incomprensible, en ple segle XXI, la nostra administració no ha sabut reaccionar per tal que la maquinària judicial no es detingués.

Cada dia quan surto al balcó per aplaudir a tot el personal sanitari, però també a tots aquells altres que treballen perquè no ens falti de res, penso en la meva Justícia i em sap greu, molt greu, que tots els que ens dediquem a col·laborar amb un servei públic tan essencial, ni estem, ni se'ns espera...

Però en fi, ja està fet i de res serveix llepar-se les ferides. Vegem si som capaços d'esmenar aquesta trista fulla de serveis. Vegem si en previsió que la incorporació al treball sigui lenta i gradual, dotem als funcionaris amb eines informàtiques perquè puguin teletreballar i així uns podrem tornar a presentar escrits i demandes i els altres podran dictar i notificar resolucions que no precisin d'actes presencials.

Vegem si som capaços de planificar un pla de xoc ambiciós i alhora audaç i solidari com el que han sabut fer els nostres sanitaris. Pensem que quan reprenguem la normalitat, un tsunami de nous escrits i demandes col·lapsaran un sistema ja de per si molt saturat i serà imprescindible un gran esforç humà que s'inspiri en el que han hagut d'adoptar tots aquells que es dediquen a cuidar de la nostra salut.

Més info: Perquè la Justícia té nom de dona: lideratge femení i igualtat

El nostre Consell General del Poder Judicial ha comunicat que una comissió d'experts està treballant ja en un pla de xoc. Es diu que analitzaran des de reformes processals fins a la concentració i especialització de jutjats i no seré jo qui qüestioni la seva capacitat i autoritat però, si m'ho permeten, des de l'experiència després de molts anys de trepitjar cada dia els jutjats, m'atreveixo a dir que per tornar a la normalitat, la resposta no pot ser una altra que treballar més, molt més. En definitiva, caldrà preveure solucions que permetin respostes a l'alçada del monumental repte que la societat necessita.

Perquè, dic jo, si molts sanitaris jubilats han tornat als seus antics llocs de tfeina per fer allò que faci falta; els estudiants en pràctiques s'han incorporat al sistema sanitari i tots els altres han dedicat jornades interminables a salvar vides, no seria possible que els que treballem per a la Justícia assumíssim també un repte col·lectiu transcendental i tots, des dels nostres despatxos, cases o jubilats, donéssim un cop de mà?

La resposta per a mi és molt clara, per treure endavant el col·lapse, haurem de ser més productius i resolutius. Sens dubte, alguns processos poden simplificar-se, però no ens enganyem, si no reforcem les plantilles de certs jutjats i tribunals, si no guanyem en eficàcia, el repte que ve a sobre ens acabarà desbordant.

Algunes idees estaran al cap de molts o fins i tot algú ja les haurà escrit, però m'agradaria insistir en la necessitat de contractar de forma urgent tots aquells interins que facin falta i, suggereixo, que en el seu procés d'adaptació fossin ajudats per aquells funcionaris jubilats que de forma voluntària acudissin a donar un cop de mà; hauríem d'insistir a habilitar el mes d'agost o part del mateix i, per descomptat, assenyalar vistes i judicis els dilluns i divendres amb la mateixa intensitat que la resta de la setmana.

La nostra Justícia fins ara ha quedat confinada i sense capacitat de resposta, però estem encara a temps de reaccionar i aconseguir, quan el repte ens caigui a sobre, recuperar la nostra ferida dignitat.

El Racó del Lector és una secció per compartir experiències, donar el teu feedback o fer algun suggeriment de tot allò que t'agradaria llegir o escriure. Escriu-nos a lectors@viaempresa.cat .

Més informació
"Quedar-se a casa no era una opció"
Avui et destaquem
El més llegit