L'agricultura social ocupa més de 800 persones a Catalunya

L'estudi de la UAB destaca a Barcelona com a centre d'aquest fenomen emergent

L'agricultura social ocupa a Catalunya més de 800 persones, majoritàriament discapacitades intel·lectuals o físiques, en 42 empreses repartides per tot el territori. Així ho explica un treball de la UAB, liderat pel catedràtic Antoni F. Tulla, que cartografia per primera vegada l'impacte d'aquest fenomen emergent.

Què és l'agricultura social?
L'agricultura social és una activitat econòmicament sostenible dirigida a la reintegració social, la formació i la rehabilitació de persones desafavorides a través del treball al camp o dels seus derivats.

Dades de l'estudi
El treball d'investigació realitzat per la UAB ha identificat 99 experiències, repartides per tot Catalunya, en les quals treballen 2.257 persones en 57 empreses dedicades a la jardineria i en 42 estrictament a l'agricultura social.

Pel que fa a la seva distribució provincial, de les 99 experiències identificades, 59 es localitzen a Barcelona, 17 a Girona, 12 a Lleida i 11 a Tarragona.

De les 42 que es dediquen en exclusiva a l'agricultura social o que la combinen amb la jardineria, 21 s'ubiquen a Barcelona (50 %) i set a Tarragona, Girona i Lleida (16,7 %).

Agricultura social, un fenomen emergent a Catalunya i a Europa
Els últims anys, l'agricultura social ha anat guanyant força a Catalunya degut també a la difícil situació socioeconòmica. Tot i això, el treball d'investigació constata que es tracta d'una pràctica molt atomitzada i heterogènia, a diferència d'altres països europeus com Itàlia, Bèlgica, Holanda, Alemanya o França.

A Europa, l'agricultura social està molt implantada, compta amb un important suport institucional i les diverses iniciatives treballen en xarxa, segons indica a l'estudi. El fenomen és conegut arreu del continent europeu amb el nom de social farming, green care o farming for care.

Tot i això, l'agricultura social representa encara menys de l'1 % del nombre total de les explotacions agràries de la Unió Europea, per això el Comitè Econòmic i Social Europeu ha destacat la necessitat d'incrementar el reconeixement d'aquesta activitat, crear un marc reglamentari i afavorir la seva inclusió en els programes de formació.
Avui et destaquem
El més llegit