L'agroalimentària és el 17,8% de la indústria innovadora

Aquest sector és el primer en ocupació a Catalunya més de 70.000 assalariats

La seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona ha acollit aquest dijous la conferència "El sector agroalimentari, pilar de la nostra economia i del futur com a país" a càrrec de Josep Maria Monfort, director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), un centre de recerca punter a nivell europeu que combina la gestió sotmesa al regim jurídic privat amb la seva realitat com a empresa pública, que ha impulsat la integració en xarxa de la majoria d'institucions que treballen en l'àmbit de l'R D I agroalimentari de Catalunya i que ha establert importants sinergies amb el sector privat. Monfort ha explicat que "l'IRTA gestiona un pressupost de 43,5 milions d'euros anuals i el 2015 va invertir un total de 4 milions d'euros".

Josep Maria Monfort ha destacat que "la superfície destinada a l'agricultura és en un 18,6% de secà i en un 8,3% de regadius" i ha explicat que "la majoria de la producció es destina a farratges, cereals i fruiters". Monfort ha subratllat que "es dedica poca superfície del territori català a la producció agrària perquè la major part està ocupada per boscos i per territori urbanitzat i infraestructures" i ha afegit que "amb la mateixa superfície, entre el 2008 i el 2013 s'ha passat de 5,5 milions de tones a 7 milions de tones de producció agrícola". En aquest sentit ha apuntat que "tot i que les empreses agràries han disminuït a la meitat, a la vegada s'ha augmentat molt significativament la productivitat de l'agricultura, que ara és intel·ligent i de precisió".

Monfort ha explicat que en producció ramadera "els animals que més es sacrifiquen a Catalunya són els pollastres, concretament prop de 200 milions cada any", mentre que "més del 35% de tot el porcí que s'engreixa a l'estat espanyol se sacrifica i es comercialitza a Catalunya, que n'exporta un 60% del total". Monfort també ha subratllat que la indústria alimentària és "la primera en ocupació a Catalunya amb més de 70.000 assalariats, la segona en xifra de negoci representant un 17,8% del negoci industrial i un 14,8 del valor afegit brut industrial i la tercera en exportacions amb més de 7.000 milions d'euros". A més ha comentat que "la producció final agrària representa un 2,1% del PIB català, mentre que la producció final indústria alimentària un 4,2%".

Seguidament el director general de l'IRTA ha comentat que "la innovació és un element clau per al futur del sector". En aquest sentit ha apuntat que "al sector agroalimentari hi ha 1.483 indústries que han declarat innovació, les quals representen el 17,8% de totes les industries innovadores a Catalunya i el 8,3% de tota la inversió en innovació industrial amb 262 milions d'euros invertits". També ha explicat que "el 46,9% de la innovació es fa en col·laboració amb proveïdors d'equips i software, el 35,5% amb centres tecnològics, el 33,1% amb organismes públics de recerca, el 27,9% amb clients, el 27,4% amb altres empreses del grup, el 25,9% amb universitats i el 22,9% amb instituts privats de recerca i desenvolupament".

A continuació Monfort ha destacat que "la innovació posa el coneixement al mercat a partir de la creativitat" i ha parlat del concepte de la "concreativació" com la suma de coneixement, creativitat i innovació. També ha assegurat que "la generació de coneixement en el sector agroalimentari és transversal tant a nivell disciplinar com conceptual" i que l'IRTA "es finança en una tercera part amb comandes de la indústria privada, en una altra tercera part amb projectes competitius europeus i l'altra tercera part amb subvencions de la Generalitat".

Finalment el director general de l'IRTA ha posat una sèrie d'exemples d'innovació tecnològica en el sector agroalimentari a través de biotecnologia, robòtica o teledetecció com ara la instal·lació de sensors per controlar la producció de llet i garantir una alimentació individualitzada de les vaques; la fecundació assistida en vacum amb extracció d'embrions, crio conservació i implantació en receptores o la utilització de drons per la gestió del reg de cultius de vinya, fruiters i cereals o el control de plagues i espècies invasores.

L'acte ha estat presidit per Modest Guinjoan, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya i presentat per l'economista i vicepresident de la mateixa comissió Francesc Reguant, que com a Director d'Administració i Sistemes d'Informació de l'IRTA va estar al front del disseny i direcció del Sistema Integrat de Gestió de l'IRTA.
Avui et destaquem
El més llegit