L'atemptat a Brussel·les impacta els mercats

Les explosions a l'aeroport i el metro de la capital belga deixen les borses tenyides de vermell i congelen el turisme

Després de París, el terrorisme ha tornat a atacar el cor d'Europa. Aquest cop a Brussel·les, concretament a l'aeroport de Zaventem i al metro de la capital belga. Tres explosions han deixat com a mínim trenta morts i gairebé 200 ferits. L'atemptat a Brussel·les ha impactat també als mercats i sobretot ha congelat de cop les perspectives sobre el turisme. Les aerolínies, gestors d'aeroports, hotels i touroperadors han notat la sacsejada. La por s'ha apoderat també dels inversors que han fugit espantats dels valors més relacionats amb el turisme.

Aerolínies en picat
Les aerolínies han estat les protagonistes de les retallades en els valors. Les accions de les principals companyies aèries europees han registrat forts descensos en els primers minuts de les obertures de les borses.

En concret, les accions d'IAG han registrat una caiguda del 3,6% al començament de la sessió, que ha arribat a ser del 5,27% abans d'acabar la primera mitja hora de negociació. Per la seva banda, els títols de l'alemanya Lufthansa s'han deixat un 2,72%, després d'haver iniciat la sessió amb pèrdues del 3,6%, mentre Air France-KLM ha caigut un 4,63%. Altres aerolínies com Ryanair ha caigut un 3,72%, mentre els títols de Finnair han cedit un 1,67%.

Valors turístics
Altres empreses com Aena, Amadeus i el gestor d'aeroports de París o el dels alemanys Fraport també han percebut descensos en les seves cotitzacions. Per la seva banda, en general tot el sector hoteler s'ha tenyit de vermell: NH, Meliá, InterContinental Hotels i Accor han registrat caigudes.

Caigudes generals
L'Ibex 35 ha ampliat les pèrdues fins a prop del 2% i s'ha allunyat dels 9.000 punts, després de les explosions a Brussel·les. IAG ha caigut més d'un 5%, igual que els seus principals competidors europeus, i ha liderat les retallades.

Cap a les nou del matí, tots els valors del selectiu s'han tenyit de vermell. Arcelormittal, Sacyr i Banc Popular s'han deixat més d'un 3%, mentre que Amadeus, BBVA i Banc Santander han perdut més d'un 2,5%. Altres pesos pesats del selectiu espanyol com Telefónica i Inditex han protagonitzat caigudes de l'1,9%.

Les principals places d'Europa han ampliat també les pèrdues inicials amb les quals han iniciat el dia. El Cac francès, el Dax alemany, el Footsie britànic i el Mib italià, tots han patit potents pèrdues, arrossegats pels sectors relacionats amb el turisme.

Vols cancel·lats
Aena ha confirmat la cancel·lació de tots els vols entre els aeroports espanyols i Brussel·les. Iberia, Air Europa, Vueling, Air Nostrum, Brussels Airlines i Ryanair no han fet les connexions des de Madrid, Barcelona, Alacant, Bilbao, Valencia, Màlaga o Sevilla. El gestor dels aeroports espanyols tenia previstos per aquest dimarts un total de 67 operacions amb Brussel·les.

A més, fonts de Protecció Civil han confirmat la cancel·lació de tots els vols previstos entre l'aeroport de Barcelona-el Prat i Brussel·les. En total, hi havia 19 operacions programades per aquest dimarts, de les quals s'han operat cinc.

Vueling des de Barcelona
La companyia catalana Vueling ha cancel·lat els seus 12 vols programats per a aquest dimarts a Espanya des de i cap a Brussel·les amb motiu del tancament de l'Aeroport de Zaventem. La companyia ha explicat que el matí d'aquest dimarts dos vols procedents de l'Aeroport de Barcelona estaven fent la ruta quan han passat els fets.

Un d'aquests vols ha decidit tornar a l'aeroport de la capital catalana, i l'altre s'ha desviat i ha aterrat a l'Aeroport de París-Orly. La companyia aèria programarà per als passatgers que han viatjat a bord del vol aterrat a París-Orly un vol de tornada a Barcelona-El Prat per a aquest mateix dimarts.

A més, Vueling ha contactat amb tots els passatgers afectats per les cancel·lacions i els ha ofert canviar els seus bitllets per altres al mateix destí durant un període de dos mesos de manera gratuïta.

D'altra banda, la companyia ha confirmat que els tripulants que estaven a Brussel·les es troben bé i que la resta dels seus vols programats per a aquest dimarts s'estan operant amb normalitat.

Un gran aeroport al cor d'Europa
L'aeroport de Brussel·les és un dels més transitats del Vell Continent. Va rebre 21.933.190 passatgers durant l'any 2014 i va realitzar 231.528 operacions durant aquest any. Hi operen unes 70 aerolínies amb més de 150 destinacions a tot el món. Brussel·les és, a més, la base d'operacions i serveix de hub per a molts vols intercontinentals de Star Alliance.

Vueling i Ryanair són dues de les operadores que més vols realitzen des d'aquest aeroport, sent Barcelona la destinació més concorreguda amb uns 800.000 passatgers a l'any.

Avui et destaquem
El més llegit