L'electricitat supera els 100 euros per megawatt hora

El cost de l'energia arriba aquest dimecres al nivell més alt de l'any i durant tres hores es dispara

El preu de l'electricitat se situarà aquest dimecres en una mitjana de 91,88 euros per megawatt hora (MWh), fet que suposa el preu més alt des de començament d'any, segons dades de l'operador del mercat ibèric, Omie.

En concret, el preu mitjà per a la jornada de dimecres suposa un 4,5% més que els 87,9 euros fixats per a aquest dimarts. Aquests 91,88 euros per MWh suposen la referència més elevada des de començament d'any, i supera així els 88 euros per MWh de divendres passat.

Aquests preus són al seu torn els més elevats des del mes de desembre del 2013, quan les pujades al mercat majorista van portar el Govern espanyol a suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en què el preu regulat deixa de consistir en una referència trimestral i queda vinculat al preu de cada hora al mercat.

La demanda prevista per dijous puja a 630 gigawatts hora (GWh), lleugerament inferior als 632 GWh previstos de la jornada de dimarts, segons dades d'Omie.

L'hora més cara per dimecres serà les nou del vespre, quan el mercat majorista, també conegut com a pool, arribarà als 101,99 euros per MWh. Aquesta serà així la primera vegada des del 22 de desembre del 2013 que en una punta horària se situa per sobre dels 100 euros per MWh.

Per la seva banda, les hores més barates se situaran en la franja entre les quatre i les sis de la matinada, sent a les cinc hores la més baixa del dia, amb 75,18 euros per MWh.

A part de la major demanda, sobre el preu final incideixen altres aspectes com el baix nivell de recurs hidràulic i l'elevat preu del carbó i del gas, així com la major exportació a França per la indisponibilitat d'algunes dels seus centrals nuclears.
Avui et destaquem
El més llegit