L'exportació té molta química

La indústria química, l'automoció, l'alimentació, el tèxtil i la indústria farmacèutica són els principals sectors exportadors de Catalunya en volum de vendes

Els productes químics són l'estrella de les exportacions catalanes. Representen el 19,8% de les vendes fora de Catalunya. També destaquen la indústria de l'automoció (16,3%), l'agroalimentària (11,6%), la tèxtil i de la confecció (7,6%) i la farmacèutica (6,9%). Tots cinc sectors sumen el 62,3% del total de les exportacions catalanes el 2014, segons dades d'ACCIÓ.

Els principals sectors exportadors catalans augmenten les seves vendes durant el darrer any. Ho fan en un 1,5% en el cas dels productes químics, en un 5,8% en els vehicles, en un 3,7% en alimentació i begudes, en un 7,9% en tèxtil i en un 5,8% en els productes farmacèutics. Les exportacions que més creixen el 2014, però són les de cuir i calçat, que augmenten un 17,5%. Sectors com la maquinària (-0,9%) o la metal·lúrgia (-3%), en canvi, han tingut una evolució negativa. La major davallada la pateix la indústria dedicada als materials de transport, que va reduir decréixer un 26,4%.

Les vendes a l'exterior augmenten el darrer any un 3,1%. Els principals responsables d'aquest creixement són quatre sectors, que expliquen el 75% del creixement de les exportacions catalanes. Són el de l'automoció, el de la indústria elèctrica, el tèxtil i les farmacèutiques.

La indústria de l'automòbil, que ven sobretot a la Unió Europea, contribueix a millorar en gairebé un punt percentual les exportacions catalanes. Per contra, la indústria dels metalls preciosos contribueix negativament en les xifres. El decreixement del sector, que afecta en 0,8 punts percentuals el creixement de les exportacions catalanes, es deu, sobretot, al descens dels rebutjos d'or a Suïssa.

Avui et destaquem
El més llegit