La CNMC bat rècord de sancions 

El 90% de les sancions aplicades pertanyen a la desarticulació de 14 càrtels

La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) ha imposat sancions per valor de 549 milions d'euros el 2015, una xifra rècord, de la qual el 90% pertany a la desarticulació de 14 càrtels.

Segons el Balanç de defensa de la competència de 2015 i planificació de 2016, la CNMC ha imposat la major sanció als fabricants d'automòbils, amb una multa de 131 milions d'euros, seguida de 98 milions a 43 empreses actives en el sector de la gestió de residus, i multes per valor de 88 milions d'euros a nou indústries làctiques i dues associacions regionals.

Així mateix, la CNMC donarà prioritat el 2016 a la lluita contra els càrtels, sobretot en la manipulació de les llicències públiques i a través de l'impuls del Programa de Clemència dirigit a eximir de multes i sancions a les empreses que aportin elements de proves i delatin aquestes pràctiques il·legals.

El president de la CNMC, José María Martín Quemada ha assenyalat que el 2015 s'han "desarmat" prop de 14 càrtels per valor de 506,8 milions d'euros.

De 2007 a 2015 s'han desmantellat 40 càrtels, enfront dels 10 que s'havien desarmat fins el 2007.

"La prioritat de la CNMC és desarmar els càrtels, i el programa de Clemència ha donat resultats molt positius. Els càrtels són una eina molt nociva", ha dit Quemada.

Eduardo Prieto, el director de Competència de la CNMC ha indicat que reforçar la lluita contra els càrtels "no és una tasca fàcil", i ha afirmat que després de la desarticulació de gairebé 60 càrtels en els últims anys cada vegada resulta més complicat localitzar-los.

Prieto ha destacat la possibilitat d'imposar multes personals i d'imputar a directius d'empreses que han participat en aquestes pràctiques, al mateix temps que ha assenyalat que es potenciarà l'aplicació de prohibir contractar amb l'administració a les empreses sancionades.

Les xifres de les sancions
D'altra banda, el balanç 2015 de la CNMC assenyala que l'entitat ha multat per un total de 58 milions d'euros a diversos fabricants de cartró i amb 32 milions a les grans petrolieres (Repsol, Cepsa, Disa, Meroil i Galp).

Així mateix, ha destacat la multa de 6,3 milions d'euros a Telefònica pels acords restrictius de la competència aconseguits amb Yoigo al mercat de telecomunicacions o les multes a DTS i Telefònica de 5,5 i 10 milions d'euros, respectivament.

Durant 2015 es van notificar 93 operacions de concentració enfront de les 84 de 2014 i a les 59 de 2013, la qual cosa "indica una tendència creixent en aquest tipus d'operacions en sintonia amb l'evolució de l'economia".

Quant a les inspeccions, des de gener de 2015 fins a gener de 2016 s'han realitzat 10 en 35 empreses de diferents sectors.

Atents al futur
Per aquest any, la CNMC preveu operacions de concentració al mercat de l'alimentació i algunes operacions rellevants als mercats energètics derivades dels processos de desinversió dels operadors petrolífers en el context de caiguda dels preus del cru.

La CNMC estarà vigilant en els drets del futbol, en el context entre el sector de telecomunicacions i l'audiovisual, així com en l'àmbit de l'economia digital, que s'enfronta a un ràpid canvi tecnològic i a recents iniciatives legislatives a nivell europeu.

Sobre les professions col·legiades, l'entitat vigilarà la designació de pèrits, les taxacions de costes o l'assistència jurídica gratuïta.

El 2016 també es posarà el focus en el sector financer, i la CNMC elaborarà l'informe sobre les comissions de les targetes per retirada d'efectiu dels caixers.
Avui et destaquem
El més llegit