La Comissió Europea declara la guerra a l'acer xinès

Europa imposarà un aranzel de fins al 26,2% per intentar combatre la pràctica del 'dumping'

La Comissió Europea (CE) ha anunciat que ha engegat investigacions sobre tres productes siderúrgics importats des de Xina per determinar si s'han introduït al mercat comunitari mitjançant dumping.

En concret, els productes que la CE està analitzant són tubs, xapes gruixudes i acer pla laminat en calent, tots d'origen xinès.

A més, la CE ha qualificat de "mesura excepcional" l'obertura de tal investigació sobre el possible dumping en l'acer pla laminat en calent, en ser aquesta una "acció preventiva" presa sobre la base d'una amenaça i no d'uns danys ja materialitzats.

L'Executiu ha advertit que si les anàlisis demostren que els productes investigats es van importar en condicions de dumping, es prendran mesures "per protegir la indústria europea dels efectes nocius del comerç deslleial".

Aquestes noves investigacions s'uneixen a un total de 37 mesures de defensa comercial que la UE ha dut a terme en les importacions de productes siderúrgics, mentre que nou investigacions estan encara en curs. En concret es podrien imposar aranzels de fins un 26,2% sobre aquests productes importats.

A part d'aquestes tres noves investigacions, l'Executiu comunitari ha decidit imposar impostos provisionals antidumping en productes d'acer pla laminat en fred de Xina i Rússia, segons informa la institució en un comunicat.

Concretament, la taxació imposada per la CE és d'entre el 13,8 % i el 16 % per a les empreses de Xina i entre el 19,8 % i el 26,2 % per a les russes, i a més la Comissió es reserva la possibilitat d'exigir en el futur "imposats amb caràcter retroactiu", recull la nota.

Aquesta taxació se sumeixi a altres mesures antidumping adoptades el passat 29 de gener sobre les conegudes com a barres d'acer de reforç.

La CE prendrà la decisió d'imposar les barreres després que exportadors russos i xinesos hagin venut 4.500 milions d'euros d'aquesta material per sota del preu de cost per tal d'expulsar la competència del mercat, pràctica coneguda com a dumping.

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha declarat que la CE "no pot permetre la competència deslleial d'importacions artificialment barates que amenacen la nostra indústria", i es va mostrar decidida a "utilitzar tots els mitjans possibles per assegurar que els nostres socis comercials respecten les regles".

Malmström ha dit que els instruments de defensa comercial de la UE "no poden resoldre tots aquests problemes per si sols", i per això la CE "està actuant i aplicant els instruments a la seva disposició per donar suport i garantir la igualtat de condicions" en el sector de la siderúrgia.

"Continuarem abordant efectivament les preocupacions legítimes de la nostra indústria", ha puntualitzat la comissària.

D'altra banda, l'Executiu ha dit que espera que els Estats membres aprovin una proposta llançada per la Comissió "per modernitzar i fer més eficaç l'ús d'instruments de defensa comercial de la UE", la qual està sent debatuda entre els Vint-i-vuit.

Després d'haver anunciat el començament de les investigacions, la Comissió recollirà informació dels exportadors xinesos, dels productors i importadors europeus i dels usuaris industrials per determinar si han d'engegar-se els impostos antidumping en els propers mesos.
Avui et destaquem
El més llegit