La Comissió Europea no se'n refia d'Espanya

Brussel·les veu risc d'incompliment del dèficit i podrà demanar canvis en els pressupostos al nou Govern

El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha avançat aquest dilluns que l'avaluació que publicarà dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2016 confirmarà els dubtes de l'Executiu comunitari respecte a que Espanya compleixi amb els objectius de reducció del dèficit compromesos per aquest any i el següent, tot i que deixarà en mans del nou Govern que sorgeixi de les eleccions del 20 de desembre les modificacions necessàries.

"L'avaluació confirma el risc de no compliment tant al 2015 com el 2016", ha informat Moscovici en una roda de premsa a Luxemburg, al final de la reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona.

"A la llum d'aquests riscos, s'ha convidat a les autoritats a que remetin un pressupost actualitzat immediatament després que assumeixi el càrrec el nou Govern", ha afegit.

El comissari ha explicat que, d'acord a les estimacions de Brussel·les, Espanya registrarà un dèficit del 4,5% del PIB en lloc del 4,2% exigit pel 2015 i que el 2016 la xifra serà de 3,5% i no del 2,8% compromès.

Per això, la Comissió demanarà aquest dimarts a Espanya que "apliqui estrictament" el pressupost del 2015 i que "prengui les mesures necessàries en el procés pressupostari" per "garantir" que els pressupostos de 2016 "compleixen" amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE.

L'Eurogrup abordarà de nou l'avaluació de pressupost espanyol el 23 de novembre, perquè serà la data en la qual s'examinaran els projectes de tots els Estats membres, segons ha explicat el president del Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem.

"En funció del que s'hagi fet o no s'hagi fet, també en funció de les previsions de tardor, sí que podrem reconsiderar-ho al novembre", ha afegit Moscovici.

Guindos, convençut de complir el 2015
Per la seva banda, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha considerat "bastant lògic" que sigui al nou Govern que es formi després de les eleccions a qui Brussel·les demani els canvis als pressupostos.

Amb tot, De Guindos ha advertit que les divergències entre la Comissió i el Govern quant a les xifres de 2015 són "molt, molt petites" i les ha atribuït a diferències en les taxes de creixement, al mateix temps que ha recalcat que està "convençut" que es va a complir amb els objectius per aquest any. Sobre els objectius per 2016, el ministre espanyol ha afirmat que s'està en "molt bona posició" per complir.

Sobre les previsions de creixement del Govern que Brussel·les creu massa optimistes, De Guindos ha demanat esperar al proper 5 de novembre per conèixer les projeccions de tardor que publicarà l'Executiu comunitari. "Si un veu les projeccions que ha realitzat el Govern i la Comissió, sempre al final les de la Comissió s'acaben ajustant a les del Govern", ha apuntat.

A més, De Guindos ha defensat la decisió del Govern de tramitar amb antelació els Pressupostos de 2016, malgrat que ha trastocat el procediment habitual en la UE, on els Estats membres tenen fins al 15 d'octubre per notificar els seus programes i Brussel·les espera fins a final de novembre per emetre la seva opinió.

El ministre ha concedit que l'anticipació d'Espanya "dificulta el procés habitual" de control pressupostari dels Estats membres, però ha subratllat que s'ha dut a terme complint "estrictament l'esperit de la norma".

Per concloure, De Guindos ha descartat que la incertesa pel resultat de les eleccions del 20 de desembre hagi pogut condicionar l'anàlisi de Brussel·les. "És una anàlisi merament basada en xifres macroeconòmiques", ha dit.
Avui et destaquem
El més llegit