La Comissió Europea vol modernitzar l'IVA

Brussel·les busca un impost més comunitari i amb més llibertat en tipus reduïts

La Comissió Europea (CE) ha plantat la llavor del que espera que es converteixi en un "espai únic d'IVA a la Unió" per encerclar el frau transfronterer, un avanç en la integració europea que va també acompanyat per més llibertat per als països a l'hora d'establir tipus reduïts.

L'Executiu comunitari ha presentat el seu pla d'acció per modernitzar l'IVA a la Unió Europea (UE), que no inclou cap proposta legislativa però que sí que pretén iniciar una discussió sobre aquest impost que permeti a Brussel·les temptejar on se situen les capitals sobre aquest tema.

Les qüestions fiscals pertanyen al domini de les polítiques que els Estats membres s'han assegurat tenir pràcticament blindades contra canvis indesitjats des de Brussel·les, ja que qualsevol iniciativa en aquest sentit necessita de la unanimitat dels 28 per ser aprovada.

Aquesta és una de les raons per les quals les propostes fiscals europees solen naufragar o sortir descafeïnades, ja sigui per la reticència de països com Regne Unit a acceptar cap pauta de Brussel·les que pugui suposar una nova cessió de sobirania o per la defensa dels interessos nacionals.

Amb el "pla d'acció" sobre l'Impost de Valor Afegit (IVA) -l'aplicació del qual està en mans de les autoritats nacionals en compliment d'algunes pautes establertes a nivell europeu- la CE pretén aplanar el terreny a força de discussions amb els Estats membres abans de presentar propostes formals, que no s'esperen fins a la segona meitat d'aquest any i 2017.

Els objectius europeus
L'estratègia s'assenta en quatre pilars, entre els quals destaca un que podria seduir a les capitals: la iniciativa per actualitzar les "obsoletes" normes per les quals fa més d'un quart de segle es van establir la llista de béns i serveis que podien beneficiar-se de tipus d'IVA reduïts del 5% o més.

També es va permetre que alguns països apliquin taxes encara més reduïdes, que es van negociar durant la seva adhesió a la UE. A més, la Comissió ha proposat donar una major flexibilitat als països perquè puguin decidir a quins productes apliquen l'IVA reduït. La idea és "eliminar restriccions inútils i donar als països una llibertat en l'elecció dels productes que es beneficien", ha dit el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Fiscals, Pierre Moscovici. "Sabem que els països poden sentir-se constrets, perquè unes normes europees antigues els diuen a quins productes o no poden aplicar les reduccions", ha explicat.

El primer pilar del pla d'acció reposa sobre el sistema actual, amb una llista de béns i serveis que poden beneficiar-se de taxes reduïdes, que seria revisada de manera periòdica sobre la base de l'opinió dels països. El segon pilar planteja suprimir aquesta llista i donar llibertat als països per triar l'aplicació d'aquestes taxes reduïdes, amb certes salvaguardes per evitar la competència fiscal deslleial.

En tots dos casos, la CE afirma que les taxes nul·les i les reduïdes que ara s'apliquen es podrien mantenir.

Una altre dels pilars és la lluita contra el frau, que la Comissió calcula que costa cada any a les arques públiques europees una mitjana de 50.000 milions d'euros, una part important dels 170.000 milions que s'estima que en total es perden cada exercici per la mala aplicació de l'IVA. "Això és un tremend desaprofitament de diners que podria ser invertit en creixement i ocupació", afirma Moscovici.

Contra aquests problemes, la CE vol prendre mesures a curt termini, com millorar la cooperació entre les administracions fiscals nacionals, i a llarg termini, l'ambició de Brussel·les és el tercer pilar del seu pla: Crear el citat "espai únic" i "definitiu" d'IVA per als intercanvis intrafronterers.

Finalment, la Comissió espera presentar abans de finals d'any una proposició legislativa per modernitzar i simplificar l'IVA al comerç electrònic transfronterer, que buscarà que les publicacions electròniques puguin beneficiar-se de les mateixes taxes reduïdes que aquelles en paper. "Els llibres electrònics i els periòdics digitals podran igualar-se als de llibres i periòdics en paper, tenir les mateixes regles d'IVA", ha explicat Moscovici.
Avui et destaquem
El més llegit