CA | ES

La construcció torna a moure's

La caiguda del sector del totxo ha fet trontollar l'economia i després de la bombolla es normalitza per sanejar el seu creixement

La construcció es normalitza. Si bé la caiguda a plom d'aquest sector ha estat un daltabaix per a l'economia espanyola i catalana, el pes que representava pel PIB distava molt de les situacions dels països del nostre entorn. El 2008, en el pic dels anys de la bombolla immobiliària, la construcció aportava al PIB català un 10,5% del total. En aquella època, el sector de la construcció a la Unió Europea de mitjana representava un 5,7% de l'aportació a l'economia. Després de la crisi al Principat aquest sector representa un 4,3% del PIB, una xifra en sintonia amb les magnituds d'altres països europeus. La construcció afronta un creixement més sa i es reuneix aquesta setmana al Barcelona Building Construmat.

 


Terciarització de l'economia

En els darrers anys la construcció de nou habitatge sembla que agafa embranzida. El 2016 es va edificar un 19% més que l'any anterior amb unes 55.000 unitats. Una xifra molt per sota del rècord de deu anys abans quan gairebé es van construir un milió de cases.

 

 

 

 


Aquest ritme embogit de construcció va fer que aquest sector esdevingués el motor de creixement de l'economia. Durant el boom, el sector de l'edificació aportava més del 10% del PIB amb taxes de creixement anuals que rondaven el 4%. Una borratxera pagada per uns costos de la construcció molt baixos i la liberalització del sòl. S'ha acabat la festa. La construcció ja no és la locomotora de l'economia. Ara ho són els serveis. El 2008 aportaven el 63% del PIB espanyol i ara ja representen el 67%. Per la seva banda, la indústria s'ha quedat en el 16,1%, la construcció ha vist retallada la seva participació fins al 5,1% i l'agricultura s'ha estancat al 2,3%. En el cas de Catalunya, la construcció ha passat dels màxims del 10,7% el 2006 fins al 4,3% l'any passat.

 

 

 

 


Quan l'economia galopava sobre la construcció, a Espanya hi havia 20 milions de persones ocupades. Quan ha petat la bombolla, aquesta xifra s'ha estavellat: fins al 2014 Espanya perdia una mitjana del 2,5% de l'ocupació cada any. I durant aquest període, gairebé el 60% de l'ocupació destruïda ha estat al sector del totxo.

En els darrers tres anys aquest sector ha recuperat lleugerament treballadors, però l'EPA confirma la reconfiguració de l'economia espanyola. S'ha recuperat el 60% de l'ocupació perduda amb la crisi, però aquesta recuperació és molt desigual per sectors. Així, per exemple, el sector serveis ja va recuperar a finals del 2015 l'ocupació màxima aconseguida el 2008 i, actualment, les afiliacions superen en un 5% les d'aleshores. El 69% dels llocs de feina creats durant la recuperació són del sector terciari, que aporta el 75,6% de l'ocupació. Aquest terreny l'ha guanyat a la indústria i la construcció. El sector manufacturer cau del 16,3% el 2008 al 13,9% actualment i la construcció passa del 13% al 5,9%.

Així, en el sector primari s'ha recuperat un 55% de l'ocupació perduda durant la crisi, i en els casos de la indústria i de la construcció amb percentatges de recuperació que amb prou feines arriben al 23% i el 10%, respectivament. A Catalunya, la població ocupada en aquest sector ha sofert una sort similar des de l'inici de la crisi amb més de 400.000 treballadors fins a tocar terra el 2013 amb poc més de 180.000 ocupats. L'any passat la xifra superava lleugerament els 184.000.

 

 

 

 


Recuperació de la construcció

Des del primer trimestre del 2014 la construcció comença a moure's. Aquesta recuperació del sector topa amb obstacles a curt i mitjà termini segons un estudi elaborat per l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC). Aquesta remuntada es veu llastada per la reculada de l'enginyeria civil i l'apatia de la construcció no residencial i la rehabilitació, malgrat el bon moment que travessa l'habitatge –tot i seguir lluny de la mitjana europea-.

L'estudi analitza els nivells d'activitat del sector de la construcció a Espanya i alerta que, malgrat que la tendència ha canviat en positiu, encara hi ha "senyals aparentment contradictoris sobre la solidesa de la recuperació", per la qual cosa considera lògics els dubtes sobre la seva evolució.

L'habitatge és el sector que millor està sortint de la crisi, malgrat que es troba un 50% per sota de la mitjana europea, però el no residencial i la rehabilitació "encara no han acabat de despertar" i l'enginyeria civil "ha tornat a retrocedir", segons el director de l'estudi i cap del Departament de Mercats del ITeC, Josep Ramon Fontana.

 

Avui et destaquem
El més llegit