La DO Empordà recupera la producció

El 2012 la producció de vi va baixar un 25% com a conseqüència de la calor i el gran incendi de l'estiu

La DO Empordà, que aplega una cinquantena de cellers, preveu recuperar aquesta any el 25% de la producció que va patir el 2012 a conseqüència de les calorades i el gran incendi, que va devastar part de les vinyes.

L'any passat, els cellers que aplega la DO Empordà van collir 8.245 tones de raïm, la pràctica totalitat de les quals (7.992,26) van destinar-se a elaborar vi amb etiqueta de la denominació. La resta, van anar a parar a vi de taula o bé a d'altres DO.

La producció, però, en comparació amb l'anyada del 2011 -qualificada com a excel·lent- va baixar fins a un 25%. Les raons d'aquest descens, principalment, es van deure a dues causes. La primera va ser la meteorologia. Les pedregades de primavera van malmetre el raïm en algunes zones i les calorades posteriors d'estiu van provocar estrès hídric als ceps, fent que els gotims fossin més petits.La segona causa va ser el gran incendi que va assolar l'Empordà a finals de juliol. En algunes zones, com ara Capmany, les vinyes van actuar de tallafocs i es va perdre gran part de la producció. I en d'altres, la intensa fumarada del foc va afectat les qualitats organolèptiques del raïm.

 


Bones perspectives
Les pluges d'estiu han endarrerit l'inici de la verema però, per contra, han augmentat la qualitat del raïm i l'han fet més aromàtic. Els cellers que aixopluga la DO preveuen començar a recollir les varietats més primerenques (per a vi blanc) entre finals de la setmana vinent i principis de setembre. Les bones perspectives es reflexen ja en les previsions d'alguns cellers, com els d'en Guilla de Rabós d'Empordà, on preveuen doblar la producció (arribant fins a les 20.000 ampolles).

1.786 hectàrees i 335 viticultors


En total, la DO Empordà abasta unes 2.000 hectàrees -en concret, 1.786- i sota el paraigües de la denominació s'hi aixopluguen 335 viticultors i 49 cellers, la majoria de l'Alt Empordà, tot i que també n'hi ha alguns del Baix Empordà. La producció mitjana anual de la DO és de 65.000 litres per campanya. D'aquest global, més de la meitat (60%) són vins negres; un 17%, rosats; un 19%, blancs, i el 4% restant garnatxes i moscatell.
Avui et destaquem
El més llegit