Debat encès, polèmica a la vista. La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha remès un informe al Govern espanyol que exposa la possibilitat de flexibilitzar el mercat laboral. Una proposta que ha alarmat els sindicats, que ràpidament han valorat negativament la idea de la patronal presidida per Joan Rosell.
La CEOE aposta per la flexibilitat
El document titulat Les reformes necessàries per sortir de la crisi que ha presentat la CEOE desgrana en 98 pàgines un grapat de mesures per redreçar la situació econòmica. La patronal apunta en la direcció d'una nova regulació laboral camí a una major "flexibilitat interna" –modificacions contractuals– en depriment de la "flexibilitat externa" –els acomiadaments–.
L'entitat presidida per Joan Rosell demana "reduir la complexitat i rigidesa de l'actual regulació laboral" i reclama la possibilitat que els empresaris puguin "imposar" als treballadors el canvi d'un contracte indefinit a un de parcial sempre que "existeixin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció i que aquesta modificació sigui una alternativa als acomiadaments col·lectius".
Una altra mesura que integra el text parla de posar fi a les restriccions temporals dels contractes concertats, per obra i eventuals.
La resposta sindical
La proposta patronal no ha agradat gens ni mica als sindicats, que no han trigat ha respondre negativament. CCOO ha qualificat, en un document present al seu espai web, "d'insult" als treballadors la possibilitat de convertir contractes indefinits en parcials i ha assegurat que es tracta d'una idea "inacceptable" i "una falta de respecte envers els treballadors".
El sindicat dirigit per Joan Carles Gallego diu que en el text de la CEOE "s'advoca per una major precarietat laboral com a factor per a una major productivitat" i recorda que la reforma laboral ja va flexibilitzar de forma important els ERO de reducció de jornada per evitar acomiadaments.
Un país de contractació parcial
En un mateix sentit s'ha expressat la UGT, que, també en una nota al seu portal, descriu la proposta patronal com "una aposta clara per la precarietat laboral". De fet, el sindicat encapçalat per Josep Maria Álvarez ha volgut recorda que més del 37% dels contractes ja són a temps parcial, esdevenint l'Estat espanyol un dels països d'Europa –juntament amb Grècia i Bulgària– on aquest tipus de contractació és més habitual.
Segons dades facilitades pel Govern espanyol per fer balanç de l'aplicació de la reforma laboral, la contractació a temps parcial s'ha incrementat un 8,9% durant el primer trimestre d'aquest any 2013.